Recent Comments

Bozkırlı Şehidin eşinden Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesine ziyaret.

Konya Bozkırlı Şehidimiz Hava Pilot Yüzbaşı Vedat Erdoğan'ın muhterem eşi Şaziye Erdoğan hanımefendi ve çok değerli kardeşleri Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesini ziyaret etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi Şehit Aileleri ve Gaziler Şube Müdürlüğünün davetiyle ikamet ettikleri Ankara ilimizden Konya'ya gelen aziz şehidimizin aileleri Konya Şehitliğinde bulunan şehidimizin kabrini ziyaret ettikten sonra Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesini ziyaret etti. 

ŞEHİT HAVA PİLOT YÜZBAŞI VEDAT ERDOĞAN

Vedat Erdoğan 1938 yılında Konya, Bozkır'da doğdu. Babası öğretmen Kemal Erdoğan'dı. İlk ve ortaokul öğrenimini Bozkır'da tamamladıktan sonra devlet yatılı lise sınavını kazanarak Antalya Lisesi'nde öğrenimine devam etti. 1957 yılında Hava Harp Okulu sınavını kazanarak 1959 yılında asteğmen rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerine katıldı. Uçuş okulu ve jet eğitimini tamamlayarak pilot olan Vedat Erdoğan ilk birliği olan Konya 193. filoya kol uçucusu olarak atandı. Başlangıçtan itibaren uçağa olan hâkimiyeti ve atışlardaki başarıları ile dikkatleri üzerine çekerek kısa süre içerisinde kıtada uçuş öğretmenliğine getirildi.

"Cennet Bozkır'ın ya altındadır ya da üstündedir" diyecek kadar Bozkır'ı çok seven Vedat Erdoğan Bozkır'a ve insanlarına yürekten bağlı idi. Bozkır ilçesi üzerinde alçaktan uçuşlar yapar; hemşerileri de onun yaptığı bu geçişleri bilirdi.

193. filonun bir değerlendirilmesinde topluca Bandırma'ya uçuş emri verildi. Kötü hava koşulları nedeniyle uçaklar havada dağıldı, bir uçak pilot denize düşerek şehit oldu. Vedat Erdoğan kolundaki teğmen pilot ile birlikte Biga 'da trafiğe kapalı bir karayoluna jet uçağı ile mecburi iniş yaptı. 1964 yılında Kıbrıs'ta meydana gelen olayları bastırmak için Türkiye olarak yapılan alçak uçuş ihtar görevlerinde yer aldı.

1965 yılında İzmir'e uçuş okuluna öğretmen olarak atandı, iki yılın sonunda Diyarbakır 183. filoya atandı. Bu filoda görev yaparken o dönemin teknolojisi kapsamında zor olan hedeflerin vurulması için yapılan gece atışlarında Genelkurmay Başkanına düzenlenen gösteride tek başına görevlendirilip; hedefleri tam isabetle vurması ile gündeme geldi ve takdir topladı.

F-102 uçaklarının Türkiye'ye gelmesi ile Ankara 189. Filo Mürted – 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görevlendirildi. Burada uçuş okulunda öğrencisi olan üsteğmenin kullandığı T-33 uçağı ile meydan tanıma eğitimine çıkan Vedat Erdoğan uçaklarının arıza yapması nedeniyle Mürted pistinin bir kilometre uzağına düşerek öğrencisi ile birlikte 1969 'da şehit oldu.

Şaziye Erdoğan ile evli olan Vedat Erdoğan üç çocuk babasıydı. Çocukları; Mimar Profesör Dr. Elmas Erdoğan, çocuk cerrahisi uzmanı Dr. Derya Erdoğan, Endüstri Yüksek mühendisi Kamil Koç otobüs işletmeleri genel müdürü Kemal Erdoğan'dır.

Merhum Okan ERDOĞAN
Emekli Hava Kurmay Albay

Alıntı: Yeşil Bozkır Dergisi 8. Sayı
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.