Recent Comments

Kavuşamayan Aşıkların Hikayesi Alanya Eğri Göl Efsanesi


Toros Dağlarının zirvesinde bulunan Eğri Göl, Taşeli platosunda yer alır. Alanya'ya 110 km uzaklığındaki endemik bitkilerle, el değmemiş doğasıyla saklı bir cennet olan Eğri Göl'ün yürek burkan bir de hikayesi vardır. Günümüze kadar yöre halkı tarafından dilden dile aktarılan bu efsane, gölün ortaya çıkışını anlatırken dinleyenlerin de hüzünlenmesine neden olur.

Efsaneye göre vaktiyle güzelliğiyle dillere nam salan bir kızla, yiğitliğiyle göğüs kabartan yakışıklı bir genç birbirlerine aşık olmuş. Sevdaya düşen bu iki genç, öyle büyük bir aşk besliyorlarmış birbirlerine evlenmek istemişler. Babaların araya girmesiyle sözlenen gençler düğün zamanı beklerken, olacak ya genç adamı askere çağırmışlar.

Delikanlı askere giderken arkasında gözü yolları gözleyen sözlüsünü bırakmış. Evlenip muratlarına ermeyi beklerken, yıllarca asker yolu gözleyen güzel kız nihayetinde sevdiği adamın şehit haberini almış. Dünyası başına yıkılan kızın gözü yaşlı, gönlü de yaralı kalmış. Babası ölenle ölünmez diyerek kızını başka biriyle nişanlar. Ancak kız bir türlü sevdiğini unutamaz. Gel zaman git zaman düğün vakti gelip çattığında düğün dernek kurulur. Gelin alayı kızı baba ocağından almaya gelir, çaresiz ata binen genç kızın iki gözü iki çeşmedir.

Bu acıya daha fazla dayanamayan kız ellerini göğe açarak "Allah'ım ya beni suya sal sevdiğime varayım, yada kuş et salıver!" diye yakarır. Yaradanın hikmetinden sual olunmaz kız oracıkta suya dönüşüverir. Bu sular kaynaya kaynaya bir göle dönüşür. Eğri büğrü kervanında orada bulunmasıyla iki kilometre uzunluğundaki gölün çevresi de eğri büğrü bir halde olur.

Dilden dile anlatılan, aşıkların kavuşmasına vesile olan Eğri göl'de, yöre halkının anlattıklarına göre her cuma kervanın kaybolduğu yerde gölün içinden bir ışık topu çıkar.


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.