Recent Comments

Bozkır ilçesinde Tarımsal Dijitalleşme ve Tarım 4.0 kapsamında Tarla Günü düzenlendi.


Konya'nın Bozkır ilçesinde ilçeye bağlı Pınarcık mahallesinde, KOP Bölge Kalkınma İdaresinin desteği, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde bölgede uygulanan "Bitki Sağlığında Dijitalleşme & Tarım 4.0"  ve "KOP İle Tarımda Teknoloji Kullanımı" Projeleri Tarla Günü Etkinliği gerçekleştirildi.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ''KOP ile Bitki Sağlığında Dijitalleşme & Tarım 4.0'' ve ''KOP ile Tarımda Teknoloji Kullanımı '' projeleri Konya'da Bozkır ilçesininde içinde bulunduğu 11 ilçede uygulanmakta.
Bu proje kapsamında Bozkır ilçesindeki elma ve üzüm üretiminin yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere 3 adet dijital zararlı takip istasyonu kazandırıldı. 2020 yılında ilçe tarım ve orman müdürlüğünün girişimleri ile ilçeye 3 adet hava tahmin uyarı istasyonları kurulumu tamamlanmış ve bölge üreticilerine hizmet vermeye başladı.

Bozkır ilçesinde 15.802 dekar alanda üzüm ve 18.920 dekar alanda elma yetiştiriciliği yapılmakta. Gerçekleştirilen bu üretimlerde verimi ve kaliteyi etkileyen en önemli kriter bitki hastalık ve zararlılarıyla doğru mücadele konuları gelmekte. Bozkır ilçesinde faaliyete geçirele istasyonlar sayesinde üreticilerin doğru hava şartları ve en uygun zamanda ilaçlama yapmaları sağlanarak iş gücü ve girdi maliyetleri düşürülerek tarım işletmelerinin karlılığı artırılırken tüketicilere de pestisit kalıntısı olmayan güvenilir gıda arzı sağlanması amaçlanmakta.

Bozkır Pınarcık ilçesinde gerçekleştirilen "Bitki Sağlığında Dijitalleşme & Tarım 4.0"  ve "KOP İle Tarımda Teknoloji Kullanımı" Projeleri Tarla Günü Etkinliği sonrasında Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde Göksu Taşeli Kalkınma Projesi IPARD kapsamında kadın üreticilere Hamur Karma Makinesi ve erkek üreticilere ise şarjlı budama makası hidebesi dağıtımı gerçekleştirildi.
Göksu Taşeli Kalkınma Projesi kapsamında kadın ve erkek çiftçilere 15 adet budama makası ve 5 adet hamur karma makinesi %100 hibe olarak proje kapsamında dağıtıldı.

2016 yılında yürütülmeye başlanan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında Bozkır ilçesine bugüne kadar yaklaşık 25 milyon(24.615.246,65TL) değerindeki tarımsal girdi üreticilere 23 milyon (22.662.601,25TL)hibe sağlanarak temin edilmiş. Bu hibeler sırasıyla sebze serası kurulumu, mantar serası kurulumu, elektrikli çit ve ihata tel çit kurulumları, küçük tarım alet ve makineleri, güneş enerjili sulama sistemleri, kovan, arıcı karavanı, çoban karavanı, damlama sulama sistemleri, tohum ve fidan dağıtımları gibi birçok konuda %70-%80 veya tamamı hibe şeklinde uygulanmaktadır. 2023 yılında ise 21 üreticiye ihata çit kurulumu(1.068.648,00TL), 22 üreticiye çoban karavanı(4.224.000,00TL), 11 üreticiye güneş enerjili sulama sistemi(1.254.000,00TL), 15 üreticiye bahçe el traktörü-pat pat (1.890.000,00TL) konularında toplam 6.138.735,00TL Hibe desteği sağlandı.

Tarla gününde projeler hakkında açıklamalarda bulunan Bozkır Kaymakamı Tolga Turan, Konya İl Tarım Müdürü, Bozkır İlçe Tarım Müdürü ve KOP idaresi yetkilisin detaylı konuşmalarına haberimizin video kısmında yer verilmiştir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.