Recent Comments

GİBİ GİBİ MUHTARLAR..

16 temmuzda Bozkırda Konya Büyük şehir Belediyesi ve Bozkır Belediyesinin birlikte hazırladığı iftara katıldım. Daha önce de buna benzer yemekler düzenlenmiş ve maalesef istenilene ulaşılamamıştı. Şahsi fikrim şudur ki dün kusursuzdu.Yemek öncesi masalar sandalyeler hazırlanmış vatandaşlar masalara oturmuş, ekmeğinden suyuna iftarlık hurmasına kadar masa donatılmıştı.İftara 10 dakika kala bamya çorbası ve yayla çorbası hazır hale gelmişti. Tam iftarda ise ana yemek sıcacık önümüzde idi. Geçmişte yaşanılanın aksine bu yemekte protokol yok gibi bir şeydi. Devlet vatandaş ile bir olmuştu. Ne benim bulunduğum masada nede yakınımda ki masalarda israf sayılabilecek artık kalmamıştı. Bir eksiğimiz vardı, o da Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK.

Tahir bey, yoğun programından dolayı iftarının yolda açmış olsa da sofraların bereketi uçmadan iftar verilen alana geldi. Konuşmasında kendisinin ve ekibinin Bozkıra verdiği değerinden bahsedip Cumhurbaşkanlığı seçimi için Bozkırlılar dan destek beklediğini ifade etti. İftarın hemen arkasından Muhtarlar ile toplantıya katılacağı için Bozkırlılar dan müsaade isteyerek alandan ayrıldı. Bozkır yazlarının vazgeçilmezi olan çay kenarında ki vatandaşlarımız ile selamlaşarak çarşıdan ayrıldı.
Bu yazıyı yazma sebebim ise asıl bundan sonra başlıyor. Lütfen sözlerimi iyi okuyun, elinizi vicdanınıza koyarak okuyun.
Büyükşehir Belediye Başkanı, Konya AKP il başkanı ve Bozkır Belediye Başkanının Bozkır muhtarları ile olan toplantısını kenardan izledim
Kısa iki başlık altında gözlemlerim:

 

GİBİ GİBİ MUHTARLAR..
 
Sayın Tahir Akyürek öncelikle muhtarlarla tanışmak istediğini bunun için sırası ile muhtarlardan ad soyadlarını köy ve mahallelerinin isimlerini ve nüfus bilgilerini söylemelerini istedi.
Toplantıya katılan muhtarlar başladılar kendilerini tanıtmaya. “ falanca mahalle muhtarı ahmet mehmet, köyün nüfusu 300 gibi. Bir diğer muhtar yine aynı “filanca mahalle muhtarı ali veli; köyün nüfusu kışın 150 gibi yazın 500 ü geçer…Muhtarlar sırası ile iki muhtar haricinde diğerlerinin hepsi nufus bilgilerini verirken geveledi.. Gibi gibiledi… Sahi “gibi” ne? Sayın muhtarlarım, alının, gücenin bu lafım sizedir. Bir muhtar köyünün nüfus bilgilerini tam bilmek zorundadır. Ama ne yaparsınız ki memleketimin hali budur. 80 hanelik bir köyün muhtarı hangi evde kaç kişi yaşar kaç evde tavuk kaç evde kaç küçük baş kaç evde kaç büyükbaş hayvan olduğundan tutun, komşu köy ve mahalleler ile sınırını, su kaynaklarının sayısını ve gücünü bilmiyorsa şu çağda daha çok fırın ekmek yememiz lazım istenilen refah seviyesine ulaşmak için. Bilgi çağında bilgi yoksunuyuz.Köylülerimiz kendilerini en iyi temsil edeceklerini inandıkları insanı muhtar seçerek bireysel haklarını toplum hakkı adına savunma velayetini muhtarlara vermiştir.Bu bir vebaldir.

SU-SUZ- LUK
 
Toplantıda sayın Tahir Akyüreğin başlıca kaygısı ve korkusu susuzluktu. Bozkırın su içerisinde susuzluk çekmesi garipti abesti, Bu nedenle dünkü toplantının en verimli bölümü su sorunlarının dile geldiği bölümdür.


Muhtarların her biri susuzluktan, gurup suyunun yetersizliğinden dem vurdu. Köylülerin muhtarlara su konusunda ciddi baskı uyguladığı konuşmalarından anlaşılıyor. Şunu gördüm ki muhtarlar her işi devletten bekliyor. Elbette devletten bekleyecek maddi desteği, lakin yeni kurulan bir sistemin kuruluş aşamasında biraz çabada sizlere düşer sayın muhtarlarım. Susuzluktan şikayet eden bir muhtara “çözüm önerin nedir” diye sordu Tahir Akyürek, çıt yok salonda…Bizde şu maalesef iyi oturmuş, biz isteriz devlet verirse verir vermezse bakarız. Değerli hemşehrilerim bu devir kapandı. Artık ne istediğini bilmek yeterli değil, neyi nerede ve ne zaman kimden ve kiminle ve nasıl isteyeceğini bilen idarecilerin her istediğini elde ettiği bir sistem var şu an. Ve en doğru sistemdir.
Tahir başkan beraberinde birlikte çalıştığı ekibini de getirmişti Bozkıra. Muhtarların makul tüm isteklerine candan çözüm için çabasını gördüm. 120 km öteden gelen bir idareci, bölge halkı ve bölge halkını temsil ile görevlendirilen kişinin sahip olduğu bilgiye sahip, konuya o kadar vakıf desem abartı olmaz. Sorunların çözümü için istişarede bulunurken öğrendiği her bilgiyi çözüm için anında kullanan bir beyin takımı gördüm.

Su sorunun çözümü için düne kadar tek yol yöntem su kaynağı gurup suyu olarak görülmesi gibi bir yanlışta olunduğunu gözlemledim. Sanki bölgemizin tek su kaynağı gurup suyunun çıktığı kaynakmış bir strateji oluşturulmuş. Gurup suyunu kullanan köylerin hatlarının yenilenmesi,ilave su deposu yapılması, ilave depo yapım sürecinde susuz kalması muhtemel köylere taşınabilir depoların sağlanması gibi çözümler. Buradan yetkililere sesleniyorum, değerli Büyükşehir Belediye Başkanımza sesleniyorum.
 
Bütün bir ilçenin 28000 nüfusun su ihtiyacını bir tek su kaynağına bağlamayın. İlçemiz hamd olsun ki diğer bazı ilçelere nazaran su kaynaklarının yeterli olduğu bir ilçe. Bu gün Söğüt Perşembe Yaylası , Tufanderesi, Soğucak Yaylalarında Bozkırın su ihtiyacını fazlası ile giderebilecek su kaynakları mevcuttur. Su kaynağı sayısı daha fazladır aslında ama diğer kaynaklar sıhhi açıdan elverişsiz olma ihtimali yüksek olanlardır. Evet, ilk etap da maliyeti çok yüksek bir hedef olabilir alternatif su hattı çekilmesi; fakat uzun vadeli düşününce şarttır. Atalarımız su çabuk küser demişler. Su ile şaka olmaz. Buna en belirgin örnek Mavi Tüneli açarken tünel hattının hiçbir mühendisin öngörmediği bir su kaynağına rastlayan makinenin aylarca sıkışıp kalmasına sebep olan güçlü bir su hattı ile çakışması dır. Çıkan su gurup suyunu besleyecek kadar güçlü bir su idi. İlerleyen zaman içerisinde buna benzer projelerin buna benzer kazaların olması halinde 28000 insan susuz kalabilir. Tatlı su kaynaklarının gelecek yıllarda azalacağı ve kuruyacağı öngörülen bir zamanda su sorununu çözmek için yeni bir hat zorunludur.

TASARRUF..

Toplantıda sayın Tahir Akyürek her şeyden önce tasarrufu sağlamamız, insanlarımızda su bilici oluşturmamız gerektiğini önemle vurguladı. Bu zamana kadar suyu bol harcayan bir toplumumuz olduğu gerçektir. Tıpkı gelecek yıllarda susuzlukla karşı karşıya kalacağımız gerçeği gibi bir gerçek…
Evlatlarımıza, ailemize, atalarımıza suyu tasarruflu kullanmanın, tarımda damlama sulama siteminin vicdani bir sorumluluk olduğunu izah etmemiz lazım.
 
Son olarak değerli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK Ve ekibine ilçemize yaptığı ve yapacakları hizmetler için teşekkür ederim. 

17-07-2014
Hüseyin DUMRU



Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.