Recent Comments

Anahtarcı Mekki Ile Roprtaj

Bu haftada yine Bozkırın esnafları ile söyleşimize devam ediyoruz. Bu hafta Bozkırda Anahtarcı Mekki diye bilinen Mekki AKPINAR’a konuk olduk.

Ben ne zaman geçsem Mekki abinin ya dükkanının içinde yada dışarıda iki veya daha fazla insan ile sohbet içinde olur. Yani halk ile iç içe bir esnaf diyebilirim,



Mekki abi kısaca kendini tanıtır mısın:-?

-tabi. Adım Mekki Akpınar 17 yıldır bu işyerinde esnaflık yapmaktayım. kozağaç köyünden gelmeyimTam 40 yıldır Bozkırda oturuyorum.

Mekki abi öğrenim durumu nedir?

-lise terk.

Gençlik yıllarında meslektaş olduğumuzu biliyorum Eczane kalfalığı yapmışsınız ne kadar çalıştınız

- Evet 5 yıl kadar ecza kalfalığı yaptım.



Ticarete ilk ne zaman hangi işle atıldınız.
- 17 yıl önce yün, orlon gibi ürünler satarak başladım ben bu işe. Zamanla ürün ve hizmet çeşitliğimiz arttı ve bazı konularda da kendimi geliştirdim. Şu an anahtar çoğaltma çilingirlik tencere, tava, düdüklü gibi mutfak eşyaları tamiratıyla da ilgileniyorum.

Peki bu işi yapmamış olsaydınız ne işi yapmayı düşünürdün?
-

- Şu an aklıma bir şey gelemiyor. Hiç düşünmedim öyle bir şeyi.


Neden büyükşehir değil de Bozkır’da ticarete yapmayı düşündünüz?

— Çevrem buradaydı. Çevremden kopmak istemedim açıkçası. Birde hani derler ya gözümüz burada açıldı.


Ticarete atıldığınız günden bu yana en çok kazancı hangi yıllarda yaşadınız.

 Benim için öyle bir dönem olmadı. Fakat işyerini ilk açtığım yıllardan şu an daha az kazanıyorum diyebilirim. Çok sıkıntı da yaşamadım çokta para kazanmadım.

Sence bir esnafta bulunması gereken ilk üç özellik nedir?

—dürüst olacak, kanaatkâr olacak birde daima girişimci olacak.


Peki, bu üç özelliği taşıdığını düşündüğün bir esnaf var mı? Bu soruyu sorduğumuz bütün esnaflarımız çok zor bir soru diyorlar. Sen ne dersin.

--- evet, gerçekten zor bir soru. Bozkırın insanını ayırmak gibi algılanmazsa benim çok takdir ettiğim ilk esnaf Foto Lider Mehmet DEMİRAY.

Bozkır esnafının en büyük sıkıntısı nedir sence?
- Uygun işyerlerinin bulunmaması ve birde kiraların çok yüksek olması.

Bozkırdaki resmi kurumların sayısının gittikçe azalmasını neye bağlıyorsunuz.

—Bunun en büyük sebebi gerek hükümetteki gerek muhalefetteki Bozkırlı vekillerin ve belediye kaymakamlık gibi resmi daireler ile birlikte olamamalarına. Yani hadi iktidardaki yapmadı muhalefetteki de ileride koz olur düşüncesi ile göz yumuyor.
Ayrıca teknoloji hızla ilerliyor. İnsanların yerini bilgisayarlar makineler alıyor bunlarda kurumların çalışan bazında küçülmesine ve bazen de birleşerek tek kurum haline gelmesinin de büyük payı var düşüncesindeyim


Bozkırda eğitim konusunda bir sıkıntı bir yetersizlik görüyor musunuz?

---Özellikle kız çocuklarımız ile ilgili çok büyük bir sıkıntı var. Daha önce sağlık meslek lisesi vardı. Şimdi lisede okuyan kızlarımız ya üniversiteyi kazanacak yada evde koca bekleyecek. Kızlarımızın rahatlıkla okuyup sonunda bir meslek ve bir iş sahibi olabilecekleri bir kol üzerine yeni okul ve bölümler açılmalı.Okul öncesi eğitimi ve çocuk gelişimi gibi


Bunu özellikle belirtmenizi istiyorum. Bakın, Bozkırda ne sanayiyi geliştirebilecek arazi ne tarımı ne hayvancılığı geliştirebilecek bir arazi yok. Bozkırlının tek çıkış yolu okumak ve okumaktır.

Şimdi boğaz köylerinin çoğunluklu gençleri liseyi bitirdikten sonra turizmin geliştiği beldelerde turizm şirketlerinde otellerde vs vasıfsız eleman olarak çalışmakta. Bozkıra turizm ve rehberlik alanında yeni bir meslek yüksek okulu açılarak ve bizim gençlerimiz burada eğitim alsa bu beldelerde asgari ücret yerine hak ettikleri yüksek ücretler karşılığında çalışırlar.
Bu eksiklikler tamamlanmadığı sürece Bozkır’da eğitim daima noksan olacaktır.

Bunun dışında derneklerimiz öğrencilerimize burs konusunda yeteri kadar yardımcı olmuyorlar. Devlet bursları da şu an yetersiz. İsteyen her öğrenciye devlet ortaokuldan sonra geri dönüşümlü kredi veya burs vermeli. Artık dershane adeta bir zorunluluk haline geldi. Ve bizim dar ekonomili çocuklarımız maalesef bu zorunluluğun altında ezik duruma düşüyor.


Halil Yuvaktaş Bey’in bir projesi var. Duymuş veya okumuş olmalısınız. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz. Halkımız destek verir mi?

—Düşünce olarak çok mantıklı ve güzel bir proje ve pratiğe yansıması noktasında önce halkımızın desteklemesi gerekir...

Bozkıra getirisi olacağını düşündüğünüz bir işletme var mı?

—Bozkırda değil belki ama Sarıoğlan’a meyve suyu fabrikası kurulmasının planlarının yapıldığını duymaktayım.


Sizce neden Sarıoğlan?

 Sarıoğlan yol ve ulaşım açısından oldukça rahat.. Kullanılacak yani suyu sıkılacak meyvelerin çeşitliliğini düşünürsek yola çok ihtiyaç olunduğunu ve bu ihtiyacı da şu an en iyi karşılayan bölge Sarıoğlan.

Siyaset ile aranız nasıl. Biz sizi bir siyasi partiye yakın diye biliyoruz

—Evet, uzun yıllarca siyasette aktif oldum Bozkır Büyük Birlik Partisinin ilçe teşkilatının kurucularındanım. Geçtiğimiz 2009 Mart seçimlerinde Cumhuriyet Mahallesi muhtarlığına aday olmam vesilesi ile artık siyaseti bıraktım.

Bir duyumumuz daha var. Bozkır Esnaf Ve Sanatkârlar Oda başkanlığına adaylığınızı açıklamışsınız. Bu konuda da bilgi aktarır mısınız?

--evet Bozkır Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanlığına adaylığımı açıkladım.

şu anda ki oda yönetimin çalışmalarını yetersiz bulan, haklarının yeterince savunulmadığını düşünen bazı konularda haksızlıklara uğradıklarını söyleyen odanın gerçek görevinden uzak işler ile uğraştığını gören bir çok esnaf arkadaş ile oturduk konuştuk tartıştık ve iyi bir ekip oluşturduk. Bu ekibin içinde hertürlü siyasi görüşten ve çeşitli mesleklerden arkadaşlarımız var.inşallah güçlü bir yönetim ile esnaflarımızın sorunları ile ile ilgilenip çözüme kavuşturmak için çalışacağız.

Bozkıra bu güne değin gelmiş geçmiş Belediye başkanlarından görevini layıkıyla yerine getiren bir belde başkanı oldu mu?


Bana göre olmadı. Hepsi bir noktaya takılıp kaldı. Bozkır başarılı bir başkan görse bu hale gelir miydi?

Bozkırlı en çok neye kızar?

—Bozkırlıya küfür edilmesine. Çok Kızar.

Peki, en çok neyi sever?

—İnatlaşmayı. Ama genelde tatlı inatlaşmalar olur.

Bozkırın yeterince tanıtıldığına inanıyormusun?

—Bozkır tanıtımdan mahrum kalmış bir ilçe.

Bu konuda ne gibi faaliyetlerin bulunulmasını isterdiniz?

— Bozkır folklorunun geliştirme adına dernek ve vakıfların kurulmasını, bu kuruluşların destek ve teşvikinin sağlanmasını isterdim. Bu sayede Bozkır ismini duyan ve buna bağlantılı olarak Bozkır neresi diye merak edenlerin sayısı ve elbette Bozkırı tanıyanların sayısı gittikçe artacaktır.


Bozkırda yerel bir radyo kurulsa destekçi ve takipçi olur musunuz?

—Neden olmayalım.

Bozkırda ki yerel gazeteler görevlerini yeterince yapıyorlar mı?

—Önceden sadece Bozkır Postası Gazetesi vardı. Ve Bozkırın en küçük sorunlarında dahi el atıyorlar halkın diline tercüman oluyorlardı. Şimdi yeni açılan Bozkır Gündem Gazetesi yeni açılmış olmasına rağmen girişimci ve renkli içeriği ile ayrı bir renk getirdi. Bence ellerinden gelenleri yapıyorlar.

Mekki abi bizleri genç yaşımıza rağmen ciddi ciddi dinleyip Bozkır hakkında düşüncelerini havada aslı bırakmayıp üçbeş kelime söylemekten çekinmediğin için için ve çaylar için çok teşekkür ederiz.

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.