Recent Comments

RAMAZAN PETEK İLE SOHBET


Merhaba. Bu haftaki konuğu olduğumuz esnafımız Bozkırda kişisel ve çevre temizliği ile işindeki ehillik ile anılan değerli abimiz Ramazan Petek.

Ramazan Beyin işyerine vardığımızda bir hazırlık içindeydi. Her zaman tebessüm içinde olan yüz ifadesi ile ‘hoş geldiniz’ diyerek selamımızı aldı. Biz niyetimizden bahsettik. Bize bir düğün davetine katılmak üzere olduğunu ama yinede bize zaman ayırabileceği ifade ederek yine tebessümlü bir ifadeyle sandalyeleri göstererek ‘buyurun oturun’ dedi ve başladı sohbetimiz

Ramazan abi önce kişisel bilgiler.
Ad soyad: Ramazan Petek.
Köy neresi: Bademli köyü.
Evli bekar: Evli üç çocuk babası.
Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz: 1973den bu yana çalışıyorum. Öyle düşünün ki benim vergi numaram 41 ile başlıyor.

Bu meslek ile ilgili bir eğitim mi aldınız yoksa çıraklık usulü mü?

Ben ilkokulu bitirdim 13 yaşımda İstanbul’a gittim. Ve gündüzleri sırtımda küfe ile üzüm sattım. 160 lira okul aylığı ödeyerek İstanbul Fatih Televizyon Kursu’nda akşamları bu işin eğitimini aldım. Okul bittikten sonra 1968den 1970e kadar çeşitli fabrikalarda sıtaj gördüm. İki sene askerlikten sonra işyerimi açtım.

Peki neden Bozkır?
Ben bir evin bir oğluydum. Babama yakın olmak amacı ile Bozkıra işyeri açamaya karar verdim. Ben işyerimi açtığım zaman yani 1974 lü yıllarda baktımki halk televizyon isleyemiyor. Bende belediye ile birlikte ama benim katkım belediyeden daha fazlaydı ilk vericileri kurduk. Zamanla Dere, Üçpınar, Çumra belediyelerinin verici istasyonlarını da biz kurduk.



Mesleğinde şu yıllarda sıkıntı yaşadım şu yıllarda da çok para kazandım dediğinzi zamanlar oldu mu?
Çok mali sıkıntı yaşamadım. Ama şunu da belirtmeliyim ki ben işyerimi açtığım zaman Bozkırda12 sene mesleğim üzerine tek zanaatkâr olarak çalıştım. İstesem Bozkırı satın alacak kadar para kazanırdım. Ama yapmadım. Örneğin adamın çok işçilik isteyen bir işini yapıyorsun iş bitip para almaya gelince adama bakıyorsun ki gariban… Masrafımı alıp geçtiğim çok olmuştur..

Bozkır’da senin çok güzel bir davranışının herkes farkında. Çevre temizliği ve titizlik. Bu titizlik hakkında bir şeyler anlatır mısınız?

Ben çocukken İstanbul’da bir manavın yanında çalışıyordum. Bir gün bir bayan müşterinin malını poşete katarken bir tanesi yere düştü. Bende alıp poşete katarken kadın ‘dur onu katma. O pis şeyi neden katıyorsun’’ derken manavın karşısında oturan bir Yahudi kadın sesini yükselterek bayana ‘’ kadın ben bu çocuğu her gün görüyorum bu çocuğu sabahları buraları sabunla yıkıyor ben bu çocuğun dükkânından yere düşeni yerim’’ Bu söz beni dahada şevklendirdi ve o gün bu gündür temizlik asla değişmez benim için. Bakın benim işyerimin etrafında ne bir tane sigara izmariti nede bir tane çekirdek kabuğu bulabilirsiniz. Dışarıda üç tane çöp kutusu var.

Bu davranışınız tepki alıyordur değil mi?
Evet bir gün benim kendi köylüm tahsil görmüş bir köylüm bana dedi ki yahu niye uğraşıyorsun sen belediye çöpçüsümüsün? Sen bilmiyormusun yerden bir çakıl taşı dahi almanın sadaka gibi olduğunu deyince sustu bir şey diyemedi.. Bunun gibi bir çok tepkide aldım. Ama ben bu temizlikten vazgeçmem. Diğer esnaflarında bu şekilde duyarlı olmasını beklerim. Bu çevre hepimizin Bu Bozkır hepimizin.

Peki, belediye temizlik konusunda yeterli mi. Benim gözlemim bozkırda yeterince çöp kutusu yok.
Evet dediğiniz gibi yetersiz. Ama bakın şu yakın mesafede 20 metrelik mesafeyle 5 tane çöp kutusu var. Ama vatandaşımızda bu duyarlılık tam oluşmadığından çöpe değil yere atmaya devam ediyor.


Bozkırda ulaşım konusunda bir sıkıntı görüyor musunuz. Evet önceleri otobüsler vardı ve vatandaşa hizmet için çalışırlardı. Şimdi dolmuş usulü çalışılıyor. Buda bence yetersiz.
Bakın ben bozkırda şu an neredeyse tek zanaatkârım. Ben daha kapımdan bir kişiye defol git demedim.. Diyemem çünkü ben bu işyerinden ekmek yiyorum. Ben müşterime benim rızıklanmama sebep olan kişiye nasıl sert davranırım. Bana müşteri lazım para değil. Müşteri gelmedi mi ben hasta olurum.

Sence Bozkıra kurulması halinde işleyeceğini düşündüğünüz bir sektör varmı?
Bakın insan isterse her işi yapabilir. Bence yapılamayacak iş yoktur.
Halil Yuvaktaş’ın projesi hakkında ne düşünüyorsunuz.
Halil geldi bana destekler misin dedi desteklerim dedim ve destekledim de bu Bozkıra yapılan hizmettir ve biz bozkıra yapılan hizmeti takdir ederiz

Sizce Bozkıra en güzel en iyi hizmeti hangi belediye başkanıdır.

Rahmetli Sabri Saygı. Biz şu an onun hizmetleri üzerinde yürüyoruz……..

Bozkırın gelişimi açısından ne gibi şeyler yapılabilir?
Bozkır konyanın mesire yeri olabilir. Neden olmasın. Çok güzel bir coğrafyaya sahibiz.bunu değerlendirmeliyiz.
Sebze pazarı haftanın 6 günü bomboş. Burasının üzerini kapatarak üst katını Pazar yeri alt katınında otopark olarak kullanılabilir.


Yeni belediye başkanımızın çalışmalarını nasıl buluyorsunuz.
Daha bir şey söylemek için çok erken daha üç aylık birisine ne iyi nede kötü diyebiliriz. Bakarız çalışmazsa halk olarak gerekeni sandıkta yaparız.

Geçtiğimiz haftalarda bozkıra Ak partili iki milletvekili ve bir bakan geldi. Ve seçim mitinglerinde ki kalabalığın onda biri kadar bir katılım vardı. Ve bence hiç katılım yoktu. Bu Bozkırlının bir tepkisi sizce nedir Bozkırı AK partiye küstüren.

Söyleyeyim. Bizim 8 senedir 12 km lik yolu 6 senedir yapılmayan bir yolumuz var. Bu yol istense bir haftada yapılır. Bu AK partinin Bozkıra ilgisini gösteriyor. Bozkırlıda haklı olarak küs.


Bozkırda eğitim açısından gördüğünüz bir sıkıntı var mı? Şu aşikâr ki Bozkırlının tek çaresi OKUMAK.

Kimse kusura bakmasın. Bozkırda eğitim yok. Öğrencilerimiz eğitimsiz. Bir kız çocuğu yediğini yere atıyor kızım niye atıyorsun onu yere çöpe neden atmıyorsun dediğim zaman ben çöpe giderken kız çocuğu elindekini yere atıyor…Bu bir eğitimsizliktir..

Bunun dışında genel eğitimi etkileyen bir sıkıntı. Örneğin Bozkırda eğitim taşımacılık sistemi ile devam ediyor. Bunun gibi değişik sıkıntılar var mı?

Evet, taşımacılık eğitimi düşürüyor. Şimdi bekleyemezsin yani o kış günüde çocuk ayakları donmuş arabaların kaloriferleri çalışmıyor. O çocuk öğleye kadar kendisini ısıtamıyor ki dersine adapte olsun.

Bozkırda bir yüksek okulumuz var. Ve bu okulun Bozkıra getirisi malum. Sizce biz bu okula sahip çıkabiliyor muyuz?

Yüksek okula yeterince sahip çıkamıyoruz. Talebe sayısı gittikçe azaldı. Bununla da umarım yetkililer ilgilenir.

Bozkır esnafının öğrenciye olumsuz bir tutumunu gördünüz mü?

Hayır, hiç öyle bir şey işitmedim.

Sence bir esnaf nasıl olmalı

Güler yüzlü olmalı. Tatlı dilli olmalı. İşi bilmeli. Rızkın nerden nasıl geldiğini bilmeli..müşteriyi incitmemeli.

Bozkır yeterince tanıtılıyor mu? Tanıtmak için neler yapılabilir?

Yetersiz. Broşür basarak şenlikler düzenlenerek tanıtılabilir. Elden gelen her türlü imkanı değerlendireceksiniz. Örneğin tüm Türkiye de ki Bozkırlıları bulacaksın broşür dağıtacaksın Diyeceksin ki ben sizi ayda 100 TL ile ev sahibi yapacağım. Gelin yazın burada geçirin tadilinizi. Kura şeklinde bu evleri teslim edecek ve çekilişi aylık yapacaksın. Bak sen o zaman Bozkıra… Tabi bunun için cesaretli ve azimli bir belediye başkanı lazım.

Bakın şu karşı ki sebze pazarının kenarı dereye bakan yüzü atıl vaziyette. Sen buraya alt katına çaya bakan dükkânlar yap kiraya ver işçinin maaşı çıksın. Her şeyi devletten beklemeyeceksin. Para yok para yok.. Olmaz ki devlette yoksa sen imkân bulacaksın.

Bozkırlı siyasiler üzerine düşeni yapıyor mu?

Bozkıra en çok hizmeti Kadir DEMİR verdi. Ama Bozkıra hem faydası oldu hem zararı. Belki Bozkırı il yapabilirim düşüncesiyle Ahırlıyı böldü. Bununda Bozkıra zararı oldu.

Şimdi ki vekillerimiz Bozkır için yeterince çalışıyor mu?

Ellerinden geleni yapıyorlar ama onlarda yetki sahibi olmayınca bir şey çıkmıyor.

Esnaflarımız çarşı içinden tonajlı araba geçmesinden rahatsız. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Belediye bu konuda pasif durumda. Artı olarak belediyenin kendi tonajlı arabaları çarşıdan geçiyor. Belediye kendi arabalarını geçirince vatandaşa da bir şey deme hakkı yok.. Şahsen benim dükkânımın önünü belediye pisletir…

Ramazan abi bunların dışında kendi eklemek istediğin bir konu var mı?

Ben Bozkır esnaf ve sanatkârlar kooperatifi başkanıyım Esnafımızın durumu iyi değil. Biz istiyoruz ki esnafımıza daha fazla kredi verelim. Ama biz kendi kaynaklarımızla olamıyoruz devlet Bize yardımcı olması lazım

Bozkırda dükkân sıkıntısı var. Bozkırda Boş dükkân görebiliyor musunuz? Yok? Demek ki gelecek olan var ama dükkân bulamadığı için gelmiyor. Şimdi Bozkır ne olmuş kaplumbağa gibi bir birine kenetlenmiş açılamıyoruz. Bozkırda yer çok ama yol yok istimlak yok..

Hastanemizin temelinin atılması ve özelliklede galerinin taşınması sevindirici. Galeri çarşı içinde olmaz.

Ramazan abi şunuda ekleyerek teşekkür edip müsaade alalım. Aşağı yukarı 4 haftadır esnaf sohbetleri yapıyoruz. Bazı esnaflarımıza bu amacımızdan bahsettiğimiz zaman.’’ Kalsın. Sonra yapalım. En son benimle yapın vs gibi bahanelerle ipe un seren esnaflarımız oldu. Bu insanların çoğu da Bozkırın sayılı zengin esnaflarından. Bozkır adına bir şeyler söylemeye açık net şeyler söylemeye cesaret edemeyen bu esnaflardan sonra senin gibi net bir insanla sohbet etmek çok güzeldi Çok teşekkür ederim.

Hüseyin DUMRU
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.