Recent Comments

İSPANYA, KATALONYA MODELİ

İspanya 46 milyon nüfuslu bir ülke, Bunun 7 milyonu 18 yüzyıla kadar bağımsız yaşayan Katalonlar teşkil ediyor. Kişi başına gelir bakımından Katalonya birinci, Bask bölgesi ikinci sırada yer alıyor.1979 yılından beri özerk statüde yaşayan Katalonlar 2006 yılında daha ileri bir özerklik için 233 maddelik bir anayasa hazırlayıp İspanya yönetiminin onayına sundu. Bu anayasayı inceleyen, İspanya Anayasa Mahkemesi, 27 maddesine çekince koyar uygun bulmaz, Diğer 14 maddesini-de Anayasaya aykırı bulur.
Anayasa Mahkemesinin aykırı bulduğu maddeler şöyledir: *Bölgede Katalonca tercih edilen dil olamaz. *Özerklik Konseyi ve ombudsman(kamu denetçisi) mutlak yetkiye sahip olamaz. *Katolanya, bu Anayasa ve İspanyol Anayasası ile belirlenen alanlar dışında kalan konularda kendi kanunlarını yapabilir. *Yerel hükümetler kendi kaynaklarını düzenlemeye ve oluşturmaya yetkilidir. *Katalonya ‘nın en yüksek yargı mercileri, Katalonya yüksek mahkemesi ve Adalet Konseyidir. (Hükmü  )*Katalonya bankaları ve özel emeklilik planlarını düzenleyen maddeler. * Katalonya vergilendirmenin düzenlenmesinde, devletin benzer mali çaba göstermesi halinde işbirliği yapar.
İspanya Anayasa Mahkemesinin şartlı olarak kabul ettiği maddeler özetle şu şekildedir:      *Katalonca’nın resmi dil olması, Katalonya nın tarihi hakları, katalon bayrak ve marşının milli sembol olması, Katalon dilinin korunması, kişilerin dil seçme haklarının olması, Katalon hükümetin kendiişlerinde özerk olması ve göçmenlerle ilgili yetkileri merkezi hükümetle işbirliğini belirleyen maddeleri, yürürlükteki yasalara uygun olarak yorumlanmaları halinde kabul eder.
Anayasa mahkemesi, İspanyanın bölünmez olduğunu tekrarladı. Mahkemenin 29.06.2010 da açıklanan bu kararına İspanya Başbakanı çok memnun olurken, Katalanlar büyük bir öfke ile 10 Temmuz 2010 da Biz ulusuz gösterisi yaparlar, Katalan gazeteleri, Bu bir devlet krizinin ilk adımıdır diye başlık atarlar. Batı Dünyasında Katalonya ve Bask bölgesinin İspanya ‘dan ayrılacağı ve ülkenin bölüneceği beklentileri her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaktadır.
         İspanya’nın en zengin bu iki bölgesine ( Katalonya ve Bask )devlet her tavizi vermiş. Katalonlar ve Basklar yarı bağımsız bir yönetime sahipler. Ama ayrılıkçı akımlar ve terör yinede durmuyor. Katalan ve Basklara, Daha ne istiyorsunuz. Refah içindesiniz, her istediğinizi aldınız. Kendi kendinizi yönetiyorsunuz! Denildiğinde, Katalonlar ve Basklar anlamıyor musunuz? Biz bağımsız devlet kurmak istiyoruz cevabını veriyorlar.
EVET, tavizi çözüm zannedenlere bölünmeye yarayan İspanyol modelinin son zamanlarda PKK ve yandaşlarınca istenmesinin amacı Türkiye’yi bölmek olduğu açıktır. Bu Aziz milletin bu oyunu çok iyi okuması gerekir. Bu gün DTK Demokratik Toplum Kongresi gelecekteki Kürt parlamentosunun alt yapısıdır. Bölgesel Kalkınma Ajansları vasıtasıyla Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi dikkate alınmalıdır. Evet demek Türk bayrağının yanına bir bayrak daha ilave demektir. Egemenlik çocuk oyuncağı değildir. İpin ucu kaçırılmamalıdır.
         Katalonya ve Bask ‘in durumu böyle iken Bölücü ve ayrılıkçı terör örgütü PKK meseleleri üzerine yapılan tartışmalarda ikide bir Katalonya- Bask modellerinin önerilmesi çözüm model olması veya aranması zırvadan ibaret olsa gerek! Amaçları dört ülkeden toprak koparıp Büyük Kürdüstanı kurmaktır bunun lamı cimi yoktur. Yapılacak olan 12 Eylül deki Referandumda yapılmak istenen!  Asıl 2011 yılında tamamen değiştirilmesi düşünülen Anayasanın kilidini açacak olan anahtarın izninin bu milletten alınmasıdır. Türk milletinin geleceğinin oylanacağı    12 Eylülde milli duygu ve düşüncelerle hareket edip, Oy kullanmanın, sandığa gitmenin, Bir Oyun ne kadar önemli olduğunu bilmelidir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.