Recent Comments

ÇİN MALI BUNLAR!

Her ülkede olduğu gibi Çin’de de her kalitede mal bulmak mümkün. Çok ucuz malda, çok pahalı mal da var. Kalitesine göre değişiyor. İthalatçı hangi malı tercih ediyorsa o malı alıyor. Ama bizim ülkemiz ithalatçıları genellikle daha çok kar getirisi olan ucuz mala hücum ediyorlar. Çin’de Dünya kalitesinde üretilen mallarda bulunuyor, diğer birçok ülkeler ise bu malları satın alıyor.
Kalitesiz Çin mallarının Türkiye’de yaygın olarak satılıyor olmasının sebebi! Türk standartlarının düşüklüğüne ve ülkemiz ithalatçılarının aşırı kar hırslarına bağlı bir olgudur.     Bu durumun düzelmesi için Türk standartlarının yükseltilmesi (değiştirilmesi)denetimin ciddiyetle yapılması vede ithalatçıların zihniyetinin değişmesi gerekir. Sonuçta kalitesiz malı ülkeye sokmazsan girmez!
      Gümrüklerde tam denetim yapamayacaksın, kalkıp Çin’i hükmetmeye çalışacaksın!  Bu inandırıcı bir sav olamaz. O zaman şu soruyu sormak gerekmez-mi? Türkiyeye giren Çin malları demek-ki Türk standartlarına uyumlu o zaman sorun Çin mallarında mı? Yoksa Türk standartlarında-mı? Demek-ki Bir malın Çin malı olması o malın kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Öncelikle Çuvaldızı Çine batırırken iğneyi de kendimize batıralım.
       Çinli yetkililer, iki ülke ticareti arasında bir dengesizliğin olduğuna dikkat çekiyorlar. Türkiye’ye çok mal sattıklarını, ancak Türkiye’den beklenen yatırımların gerçekleşmediğine dikkat çekiyorlar. İki ülke arasındaki ticarete denge gelmesini istiyorlar. Bu nedenle birçok Çinli firma Türkiye’ye yatırım yaparak, bu dengesizliği azda olsa dengeleyeceklerini söylüyorlar. Çin’de üretim yapan binlerce uluslararası firma bulunuyor. Bunların başında da batılı firmalar mühendisler bulunuyor. Marka olan bu firmaların malları da dünya pazarlarında alıcı buluyor. Teknoloji çok hızla gelişen bir sektör. Biz Çinlilerde bu sektöre çok çabuk uyum sağlamaktayız 10 yıl öncesinde ülkemize üretimi taşımanın amacı ucuz işçilikti. Ama bu gün durum böyle değil artık ucuz işçilik dönemi bitti. Artık Çinde vasıfsız işçi ücreti 150 dolar olarak hesaplanıyor. Çin giderek zenginleşiyor.
       Son zamanlarda Türkiye’ye giren Çin mallarının kalitesiz olduğu ve birçoğunda kanserojen maddeler bulunduğuna dair haberlerin çıkması sonucunda yetkililer bu kapsamda bir çalışma başlattı. Dünya’yı kapsayan Çin mallarından yoğun olarak gelen bu şikâyetler üzerine Çin Halk Cumhuriyeti ticaret yetkilileri çok önemli karara imza atarlar: Bundan sonra ülkede üretilen mallara kalite anlayışının getirilmesi ve sağlığa zararlı maddelerden arındırılması konusunda ciddi çalışmalar yapacaklarını belirtip önemli kararlara imza attıklarını söylerler
       Çin, İnsan gücü ve ham madde işlemede dünyaya kafa tutuyor. Ülkede üretilen malların maliyeti düşüyor. Düşük maliyetli mallar dış dünyada ilgi görüyor. Bu nedenle Çin den hemen her türlü mal ithal ediliyor. Piyasalar Çin mallarından geçilmiyor. Giderek çoğalan Çin firmalarının inanılmaz derecede ürettikleri malların her bütçeye hitap etmesi, daha çok kazanmak isteyen ithalatçıları daha’da ucuz mala eğilim gösteriyorlar. Kaybeden tüketici ve ülke oluyor.
Bundan böyle Çin de üretilen mallara kalite ve sağlık sınırlaması getirilecek. Olduğuna göre Kalitesiz mal üretimine izin verilmeyecek. Aynı ciddiyeti, duyarlılığı bizde gösterelim ne dersiniz?
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.