Recent Comments

Evinizde Akıllı Sayaç Tarifeleri ile ucuz elektirik kullanın

Akıllı Sayaç sistemi ile hayatımıza giren ve “üç ayrı zaman dilimi içerisinde üç ayrı tarife uygulaması” ile elektirik faturamızı neredeyse yarı-yarıya düşürebilen ekonomik enerji tüketimini en doğru biçimde nasıl yönetebiliriz?

Öncelikle hemen belirtelim; Akıllı sayaç taktırmanız, akıllı tarife uygulamasına geçtiğiniz anlamına gelmiyor. Bunun için öncelikle sayacınız takılır takılmaz ilgili elektirik idaresine gidip, akıllı tarife‘ye geçmek istediğinizi belirten bir dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekli. Dilekçeniz işleme konulduktan sonra ise siz de elektirik tüketiminizi  ilgili zaman dilimlerine göre ayarlayarak faturalarınızı ciddi anlamda hafifletebilirsiniz.

Akıllı Sayaç ile hangi saatler arası “en ucuz” tüketimi gerçekleştirebilirim ?

Akıllı tarife ile elektirik tüketim zamanları 3 ayrı dilime göre ücretlendiriliyor.  Bu ücretlendirmelerin en ucuzu ise 22:00 – 06:00 saatleri arasında kalan, 8 saatlik gece dilimi…
Örnek vermek gerekirse: bir abone çok zamanlı akıllı tarife‘yi kullanıyor ve tüm elektirik tüketimini “gece dilimi” içerisinde (yani 22:00 – 06:00 saatleri arasında) yapıyorsa, tek zamanlı tarife kullanan diğer bir aboneye göre neredeyse yüzde 50 daha az bir fatura maliyeti ile karşılaşıyor.  Ancak aynı abone, akıllı tarifedeki “en pahalı” zaman dilimi olan ve “puant“  olarak adlandırılan 17:00 – 22:00 saatleri arası tüketim yaptıysa (ki bu saatler, Türkiye ortalamasında elektiriğin en çok kullanıldığı saatlerdir) bu kez tek zamanlı tarife ile abone olmuş bir vatandaşa oranla yaklaşık yüzde 50 DAHA FAZLA bir tüketim bedeli ödemek zorunda kalabiliyor.
Uzmanlar ise Akıllı Tarife‘yi tercih etmiş tüketicilere; yoğun elektirik sarfiyatı gerektiren işlerini eğer çok aciliyeti yoksa (bulaşık veya çamaşır makinası çalıştırmak gibi) gece diliminde yapmalarını, puant dilimindeki kullanımlarda ise gereksiz elektirik tüketiminden (boşa yanan lamba veya izlenmeyen televizyon gibi)  şiddetle kaçınmalarını tavsiye ediyor. [Altıntıdır]
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.