Recent Comments

YAŞLANIYORUZ!

Nuri Yüceer
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce, Sağlık Bakanlığı Ana çocuk sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık DTP Müsteşarlığı, TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Gurubunun (KAMAG) katkılarıyla yürütülen Türkiye de Nüfusa ilişkin Göstergeler başlıklı araştırmanın sonuç raporu tamamlanıp, yayınlandı.
Raporda Cumhuriyetin ilanında 13 milyon olan Türkiye nüfusu,1950’li yılların sonunda 2 katına ulaştığı,1985 de 50 milyonu aşan ülke nüfusunun,2000 nüfus sayımı sonuçlarına göre 67,8 milyona ulaştığı, günümüzde ise, Türkiye nüfusunun 71,8 milyon olduğunun tahmin edildiği bilgileri yer aldı. Araştırma 1970’li yıllarda yaklaşık 5 çocuk sahibi olan kadınların, günümüzde 2 çocuk sahibi olduğunu ortaya koyarken, doğurganlık düzeyindeki önemli azalma dikkati çekiyor. Bu azalmanın sebebi, evli her 5 kadından 4 ‘nün doğurganlığını sonlandırmak veya ertelemek istiyor.
Araştırma sonuçlarına göre,15 yaşın altındaki nüfusun toplam nüfus içindeki payı % 27 ye düşerken 65 yaş ve üzeri nüfusun payı ise % 7 ye yükseldi. Bu bulgularla uyumlu olarak Türkiye nüfusunun ortanca yaşı da 26,5’e yükseldi. Ülkemizde 25-49 yaş gurubundaki kadınlar için ortalama evlenme yaşı 21 olarak belirlendi. Son 20 yıl içinde ortalama ilk evlenme yaşında yaklaşık olarak 3 yıllık bir artış yaşandı. Türkiye de çok genç yaşlardaki evlenme davranışlarında önemli bir değişim görülmekteyse de araştırma sonuçları 15-19 yaş gurubundaki kadınların % 10 unun evlenmiş olduğunu ortaya koydu. Verilere göre, son 15 yılda Türkiye’deki ortalama hane halkı büyüklüğü de 4,5 kişiden 3,9 düştü.
Araştırmaya göre günümüzde % 7 seviyesinde olan yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki, 2023 yılında % 10 lara doğru çıkacak. Bu durum Türkiye de bu güne kadar genç nüfusun gereksinimlerine göre şekillenen sosyal politikaların artık yaşlı olacak nüfusun gereksinimlerine göre şekillenmesi gerektiğini gösteriyor.
Başbakan Erdoğan, sürekli olarak vatandaşlardan en az 3 çocuk yapmalarını istiyor. Erdoğan buna gerekçe olarak da genç nüfusun azalmasını gösteriyor. Başbakan, bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin mevcut durumunu koruması için nüfus artış hızının en az % 2,5 olması gerektiğini söylemişti. Ayrıca Erdoğan bu konuda şunları da söylemişti: Türkiye’nin şu anda nüfus artış hızına baktığımız zaman bir rivayete göre 1,5 bir rivayete göre 1,8 bu demektir ki bu milletin nüfusu yaşlanıyor.
Biz ise şu anda genç nüfusla övünüyoruz. Onun için bunun 2,5 üzerinde olması lazım. En azından 2,5 olmalı ki mevcut durum korunsun. Dünyada geçmişte doğum kontrolü diyenler nüfus planlaması diyenler şu anda yandık diyorlar ve üste para veriyorlar. Ama nüfus artmıyor. Artık kötü alışkanlıklar başladı. Biz de şimdiden diyoruz ki bir yanlışlık başladı. Eğer böyle giderse 2038 de durumumuz kötü bu durumu düzeltmemiz lazım. Bir Başbakan olarak bunu söylüyorum. Belki ödül de koyarız bu işe belli olmaz. Çünkü bu işi başarmamız lazım.
Başbakan Erdoğan Uşak’taki mitingde de Sizinle Başbakan olarak değil, dertli kardeşiniz olarak konuşuyorum. Biz genç nüfusumuzu aynen korumalıyız. Bir ekonomide aslolan insandır. Bunlar Türk milletinin kökünü kazımak istiyor. Yaptıkları aynen budur. Genç nüfusumuzun azalmaması için en az 3 çocuk yapın!
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.