Recent Comments

Geçmişi Osmanlı`ya dayanan 191 yıllık Mavi Tünel rüyası gerçek oluyor

KONYA (CİHAN)- Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'na hayat verecek sulama projesi (KOP) hızla devam ediyor. İlk çalışmaları Karaman Valisi Çelik Mehmet Paşa tarafından 1819 yılında başlatılan KOP'un en önemli ayağı olan 17 kilometrelik Mavi Tünel'in 11 kilometrelik kısmı tamamlandı.

Yaklaşık 2 milyon 270 bin hektar tarım arazisine sahip Konya Ovası'nın sadece 1 milyon 300 bin hektarlık kısmı değerlendirilebiliyor. Türkiye'nin tahıl ihtiyacının 2 milyon 500 bin tonunu karşılayan Konya Ovası'nın sulanması projesine hükümet büyük önem veriyor. DSİ, 2011 yılında tüneli bitirerek, Şeb-i Aruz törenlerinde tünelden su vermeyi planlıyor.

DSİ Konya Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, projeyle Göksu Nehri'nin kolundan Akdeniz'e dökülen 1 milyon 400 bin metreküplük suyun 414 bin metreküp'ünün Konya ovasına aktarılacağını söyledi. Sarıyıldız, proje tamamlandığında, 4 metre çapındaki Mavi Tünel'den saniyede 36 metreküp su akacağını kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyle yakından ilgilendiğini dile getiren Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, şu bilgileri verdi: "Bağbaşı ve Mavi Tünel 95 milyon euroya mal oluyor. Devamında yapılan Bozkır Barajı 70 milyon euro, Ahi kanalı 100 milyon euro tutuyor. Bağbaşı ve Mavi Tünel yüzde 70'lik bir seviyeye ulaştı. Mavi Tünel yaklaşık 10 ay sonra bitecek. Bu arada Bağbaşı Barajı'nı da Eylül 2011 yılında bitirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz ilk etap Aralık 2011'de Mavi Tünel'de ve Bağbaşı'nda biriken suyu Konya Ova'sına aktarmak."

KOP İLE OVA SUYA DOYACAK
DSİ Bölge Müdürü Sarıyıldız, KOP'un hayata geçmesiyle Konyalı çiftçisinin yeraltı suyunu kullanmaktan vazgeçeceğini söyledi.

Ovanın suya doyacağını anlatan Sarıyıldız, "Derebucak Barajı'ndan gelen sular Akdeniz'e akıyordu. Bunu Beyşehir Gölü'ne devrettik. Burada 200 bin metreküp, Beyşehir Gölü'nde 100 bin metreküp olmak üzere toplamda 300 bin metreküp su toplanacak. Bununla birlikte Mavi Tünel'den de gelecek suyu 110'uncu kilometrede kanalla depolama yapıyoruz. Bütün bu sular Konya Ovası'nı suya doyuracak." ifadelerini kullandı.

191 YILLIK MAZİSİNDE BİRÇOK OSMANLI PADİŞAHI VE CUMHURİYET HÜKÜMETİ GÖREN PROJE
Mazisi Osmanlı dönemine dayanan KOP'u bugüne kadar birçok padişah ve Cumhuriyet Hükümeti'nin başbakanları gerçekleştirmek istedi. Yaklaşık 191 yıllık bir geçmişi olan Konya Ovası'nı sulama projesinin ilk çalışmaları Karaman Valisi Çelik Mehmet Paşa tarafından 1819 yılında başlatıldı. Tasarıda kalan proje 1872 yılında Hafız Paşa tarafından tekrar gündeme alındı ve genişletildi ancak 1985 yılına kadar somut bir adım atılamadı.

45. Hükümetin Başbakanı Turgut Özal, göreve geldiğinde Konya Ovası Projesi'ni yeniden gündemine aldı. Ancak Özal döneminde de kayda değer bir netice alınamadı. Üzerinden 15 hükümet ve 9 başbakan geçtikten sonra 59. hükümet tarafından KOP'un temeli 2007 yılında atıldı. Hükümet, Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı projesi için 95 milyon euro kaynak ayırdı. Projenin bugüne kadar yüzde 70'lik kısmı tamamlandı. CİHAN
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.