Recent Comments

DOLAR tahtından İNİYOR! Yerine YUAN GEÇİYOR

ABD ve AB nin çöküş süreci ve Çin ekonomisinin dünya liderliğine oynaması yuan’ın yıldızını parlattı. Para sistemi değişecek:*Çin gelecek on yılda dünyanın ekonomik gücü olacak Pekin merkez bankası rezerv para hazırlığına başladı,*Yuan’ın dünya ticaretindeki payı hızla artış gösteriyor.*Dünya 2015 lerde yeni para sistemine geçecek. Pekin yuan’ı hazırlıyor: Çin 2010 Haziran itibaren yuan’ın değerleneceğini açıkladı. Merkez Bankası işlemlere başladı.(Basında sık okuduğumuz ibareler)
ABD’nin ekonomik krizle birlikte zayıflayan ekonomik ve siyasi gücü doların tahtını parçalarken, ardından AB deki borç krizinin Euro’nun itibarını sarsması ve Japon Yeni’nin de eski gücünü koruyamaması hızla büyüyen ve dünya ekonomisinin çekici gücü olan Çin’in para birimi Yuan’ı yeni rezerv para olarak dünya piyasalarına çıkardı.
43 ülke MB sının favorisi YUAN, Ülkelerin merkez bankaları arasında düzenlenen bir ankette Yuan’ın 2025 kadar dünyadaki döviz rezervlerinin % 25 ini oluşturan bir rezerv para haline gelebileceği görüşü ortaya çıktı.
Her geçen gün büyüyen Çin ekonomisinin para biriminin değerlenmesi ile Çin’in ticarette kendi para birimi kullanma konusundaki tavrının Yuanı yakın gelecekte dünya ticaretinde geçerli para birimi olmaya hazırlandığı vurgulandı. Çin şu an dünyanın en büyük otomobil pazarı ve enerji tüketicisi, Japonya’nın en büyük ticaret partneri olan Çin’in önemi, Sony, Honda ve Toyota gibi ihracattı firmaların gözünde daha da artıyor.
2010 yılı verileri sonucu, Çin, Japonya’yı geçerek 5,8 trilyon dolarlık milli geliriyle ABD’nin 13 trilyon dolarlık ekonomisinden sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi oldu. Fakat bu zenginliği halka yansıtmada başarılı olamıyor.1,3 milyar nüfuslu Çin de halkın % 60 fakir, genç ve eğitimli nüfustaki işsizlik oranı da hızla artıyor. Çin de orta sınıf eğitimli genç nüfus ücretlerin düşüklüğünden dolayı geleceğinden endişe ediyor. Milyonlarca Çin’ li genç oluşturulan iş fuarlarında kendine uygun iş arıyor. Çin Japonya’yı geçse de Çin’de kişi başına düşen milli gelir 4 bin 500 dolar, Japonya’da ise yaklaşık 40 bin dolar bulunuyor. Japonya 1968 den bu yana dünyanın ikinci büyük ekonomisi unvanını koruyordu. Şu an bu ikincilik Çin’e geçmiş durumda.
Japon ekonomisi 5 çeyrektir, ilk kez küçüldü. Japonya’nın bu gün karşı karşıya olduğu en büyük sorun yaşlanan nüfusun daha az harcaması, iş gücünün daha pahalı olması, esnek olmaması. Çin’in büyümesinde temel etken üretimdeki(emek) artış oluşturuyor. Çin bu dönemde imalatta patlama yaşarken, Japonya ihracattaki ve tüketici talebindeki düşüşten olumsuz etkilendi. Mevcut büyüme göz önüne alındığında, ilk senorya ya göre gelecek 10 yıl içinde, ikinci senorya ya göre ise 2020-2030 yılları arasında Çin’in ABD ekonomisini de geçerek Dünyanın en büyük ekonomisi olması bekleniyor.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.