Recent Comments

Kalaycı; Toki Tefeci Faizi Uyguluyor.

TOKİ TEFECİ FAİZİ UYGULUYOR
TOKİ VATANDAŞA KAZIK ATMAKTADIR

Görüştüğümüz maddede, il özel idarelerine aktarılıp buralarda bekleyen ödeneklerin aynı veya başka bir il özel idaresine ya da TOKİ’ye aktarılması öngörülmektedir. Böyle bir uygulama bütçe ilkelerine aykırı olduğundan maddenin tekliften çıkarılmasını öneriyoruz.

Değerli arkadaşlarım, bu maddede de TOKİ karşımıza çıkmaktadır. TOKİ’ye imar mevzuatında, vergi mevzuatında, birçok mevzuatta ayrıcalıklar tanınarak özel imkânlar verilmiş, bedava arazi ve arsalar tahsis edilmiştir.
TOKİ ne yapmıştır, aslında bir masaya yatırmak gerekmektedir. Ben buradan şunu söyleyeceğim: TOKİ vatandaşa kazık atmaktadır. TOKİ, dolayısıyla AKP Hükûmeti fakir fukaraya, dar ve sabit gelirli insanımıza kazık atmaktadır.

Yapılan bir işlemin, resmî raporla yansıyan bir hususu ben burada dile getirmekteyim.

 bu söylediğim konu, eski adıyla Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, yeni adıyla Sayıştay Başkanlığımızın Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 2009 yılı raporunda aynen yer almaktadır ki, bu raporu değerli milletvekili arkadaşlarım KİT Komisyonundan da temin edebilirler. Bu rapor ne zaman yazılmış, ne zaman kabul edilmiş? 14 Aralık 2010 tarihi itibarıyla. Şimdi, raporun Romen rakamla XI’inci sayfasında yer alan 9 ve 10 numaralı önerileri okuyacağım.
9 numaralı öneride; “İdarenin, konut ve iş yerleri satışlarında peşinattan kalan bakiyeye memur maaş artışı oranı uygulanan projelerde taksitlere enflasyon oranı üzerinde bir artış yapılması nedeniyle alt ve orta gelir grubunda konut satın alanların ödeme güçlüğüne yol açtığı görüldüğünden, idare tarafından bakiye borç ve taksit tutarlarına memur maaş artış oranı TÜFE ve ÜFE oranlarını içeren endeksler arasından en düşük olanın uygulanması” diyor.

Yine, 10 numaralı öneride; TOKİ’nin taşınmaz satışlarında bankalarla yapılan protokollerin uygulanması sonucunda hem idarenin hem de taşınmaz satın alanların daha fazla maliyete katlandığı görüldüğünden, idarenin taşınmaz satışlarında aracı olarak çalışan bankalarla yaptığı protokol hükümlerinin konut satın alanlar ve idare lehine yeniden düzenlenmesini istiyor.
Şimdi, katlandığı maliyetin yüksek olması ne demektir arkadaşlarım? Yani, bu, Anadolu tabiriyle buna kazık derler. Yani, maliyetin üzerinde bir satış yapıyorsan ki, dar ve sabit gelirli insanımıza bunu yapıyorsan bunun başka adı yoktur.

TOKİ’den konut alan vatandaşın bir ödeme planı da yoktur. Yoktur, çünkü, TOKİ tefeci gibi faiz almaktadır. TOKİ’nin, konutun peşinat bedelinden sonra kalan bakiyeye uygulamış olduğu memur maaş endeksi, kim ne derse desin, etki ve sonuçları itibarıyla bileşik faizdir. Bir de bu uygulama en düşük devlet memuruna uygulanan artış oranını da içine alan memur maaş endeksidir. Örneğin, en son dönem olan 2010 ikinci altı aylık memur maaş endeksine bakmak gerekmektedir. Memura açıklanan ve uygulanan yüzde 2 artıştır ama TOKİ’nin memur maaş endeksine gelince 3,59’a yükselmektedir. Çünkü artış olarak alınan endekste her memur kesimine uygulanan artış oranı değil, belirli memur kesimine uygulanan memur zammı ve seyyanen yapılan zamlar da eklenerek endeksin içine girmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonuna bile bu konuda binlerce şikâyet dilekçesi gelmiştir. Artış oranı bileşik faiz olmayan, idareyi tefeci pozisyonuna düşürmeyecek, konut alıcılarını rahatlatacak ve aynı zamanda ne zaman ne ödeneceğinin bilindiği sabit oranlı bir artış oranı olmalıdır. Böylece konut alıcısı bir ödeme planı alabilecek ve konutunun gerçek bedelini görecektir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.