Recent Comments

BOZKIR VE TURİZM




                  Bozkırda sık sık sohbet ettiğimiz bir büyüğümüzle yine hararetli hararetli Bozkırı tartışırken söz döndü dolaştı Bozkır’a turizmin getirisine geldi. Ben büyük hayallere küçük gerçeklerden gidildiğine inanan birisi olarak bu yıl BOZDER olarak düzenlediğimiz Yayla Gezilerinin dahi Bozkıra bir katkısı olduğunu savunuyorum. Basit mantık, canı çekirdek çeker turistin bir bardak çekirdek alır bakkal 50 kuruş kazanır, iki bardak çay içer kahveci 1 lira kazanır. Giderken kasaba uğrar, kasap 20TL kazanır, manava uğrar manav 5 TL kazanır. Bozkır dışından gezmeye gelen bir kişi öyle veya böyle bir harcama yapar. Bozkır kazanır. Karşımda ki diyor ki Buraya yabancı turist gelmez ki, yerli turist gelse ne gelmese ne. Onun Bozkır’a bırakacağından ne çıkar ki??

Sevgili hemşerilerim, Evet Bozkır bizler için çok güzel bir memleket, ama ülkemizde ve dünyada bizim ilçemizden daha güzel, daha ulaşılır, daha fazla güzellikler sunan öylesi ilçeler var ki saymakla bitmez. Ve bu gün turist yoğunluğunun göze battığı birçok turistik alan ise Bozkır kadar çeşitli güzelliklerle bezenmiş olmamasına rağmen tanıtım ve ulaşım sayesinde ticaretini geliştirmiştir.

Bir lokantacı düşünün yemeğini çok lezzetli ama suratsız. Memleketin her tarafına afişler assın, tv’lerde reklam yayınlatsın, çeşitli reklam gereçleri ile reklam çalışması yürütsün. Bütün bu çalışmalar lokantaya kaç müşteri getirir. Öbür yandan güler yüzünü hiç eksik etmeyen temizliğine ve servisine çok önem veren ve yine aynı şekilde güzel yemekler yapan bir lokantacı düşünün. Bu lokantacı beş kuruş harcamıyor reklama. Reklama ayıracağı paranın bir kısmını yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanıyor kalanını ise müşterilerine küçük tatlı ikramları halinde sunuyor. Aradan geçen bir yıl sonra duvardaki afiş solduğu zaman diğer lokantacının güleryüzlü hizmeti o lokantaya gelen her memnun müşteri yaşadıkça reklamını yapmaya devam ediyor olacaktır.

Bu yıl yaptığımız tanıtım çalışmalarında Bozkıra 37 kişi getirdik. Bozkırdan memnun dönen beklediğinden çok daha fazlasını bulmuş 37 kişi… sohbet aralarında “Bozkıra muhakkak gitmelisiniz” telkini verebilecek kadar etkilenmiş 37 kişi…
Bu bir basamaktır.

Turizm bölgelerini bir araştırın hangi turistik alana biranda binlerce turist gelmiş? Bu çocuk hayalidir. Ve çocuklar hayallerinin gerçekleşmesi umudu ile mutlu olmazlar. o hayal mutlu olmak için kurulmuştur. Gerçekleşmese de olur. Fakat yetişkinler, yani ekmeği kazanabilmek için elini aslanın midesinde gezdirenler olarak bizlerin böyle bir lüksü yok. Buraya kadar sizlere Bozkıra turizmin getirilerini anlatmaya çalıştım. Şimdi ise asıl konu olan Turizm kapasitemizde


Öncelikle günümüzde iç turizmin ihtiyaçları ve beklentileri konusunda çok iyi araştırmalar yapmak, benzeri yapıya sahip olmasına rağmen turizmde bizlerin çok üstünde olan diğer ilçe yöneticileri ve halkı ile diyaloga girip bu başarıyı nasıl elde ettiklerini öğrenmek gerekir.

Bozkırda Tarih ve Doğadan başka turistik değeri olan bir şey yok maalesef. Peki, bu değerlerimiz turizm için yetersiz mi? Kesinlikle yeterli. Tek ihtiyacımız sunum ve ulaşım. Ulaşım konusunda vatandaş olarak fazla bir getiri katamayız ama sunumda bizlere düşer.
Ticarette büyümenin iki basit mantığı vardır. Talep oluşturmak ve talebe göre arz sunmak. İkisi de aynı anda yapılması gerekir gibi gelse de talep olmadan sunulan arz genellikle hüsranla sonuçlanır. Arz talebin hemen önünde olmalıdır. Konya’dan yolcu otobüsü çıkarken Bozkırda pideler fırına verilmeli.
Bozkırın turizmde gereken yere gelememesini bazı hemşerilerimiz Otel yetersizliğine bağlıyor. Evet, otel konusunda kısa süre öncesine kadar çok ciddi sıkıntılarımız vardı. Hal bu hal iken dahi bu noksanlığı tek gerekçe olarak belirlemek doğru bir teşhis değildir. Şöyle ki Bozkıra gelen yabancı veya yerli turistlerin çoğunluğu şehir yaşantısından kaçmak için kendini dağlara vurmaya, topraktan yatak, yıldızlardan yorgan yapıp özgürce doğanın keyfini çıkarmaya geliyor. Zannetmiyorum ki akşama kadar havuz başı beklemek için Bozkıra gelsinler… Kaldı ki bugün birçok ilçede olmayan 5 yıldızlı bir otelimiz var.

Bozkıra gelen turistlerimizin beklentilerini iyi değerlendirmek gerekir. Kamp alanları belirlemek, bu alanların temizliği ve korunmasını sağlamak. Eğer ki şu an mevcut olan otellerimiz gelen talebe yetersiz gelirse o zaman arz kendiliğinden oluşacaktır.
Yani her şeyden önce TANITIM.. TANITIM. TANITIM….

Bazı hemşerilerimiz televizyona çıkıp Bozkırda şu yok bu yok, şu eksik bu eksik diye cazgırlık yapması onların cehaletinden başka bir şey değildir. Bardağın boş yerini göstere göstere dolu kısmının görülmesine engel oluyorlar. Maalesef bu kardeşlerimiz senede 10 gün geldikleri Bozkırda İstanbul elbisesi arıyorlar. Şunu kavrayamamış bu hemşerilerimiz Bozkırda ki insanların da fikir yürütme yetisi vardır. Bu insanlar sizin düşündüğünüzden daha çok düşünüyor Bozkırı ki orada yaşıyor.


İstanbulda Tempo TV de program yapan Mehmet Ceylan ile internet üzerinden otel yok gafından dolayı tartıştık. Neticede yaşça büyüğüm olduğu için gereken saygı çerçevesinden çıkmama rağmen ne utanmazlığımı bıraktı ne terbiyesizliğimizi. Bu da yetmedi beni Çağlayan Göletine karşı olmak gibi mesnetsiz bir suçlamaya tabi tuttu. Daha Bozkırda hangi dağda su var hangi dağda taş var bilmeyen birisi çıkıp Bozkır hakkını savunuyormuş taklidi yapmasın. Gelsin Bozkırda sıkıntıları yaşasın sonra konuşsun. Bayramda Bozkıra gelmiş üç gün durmuş yollar bozuk diye karalıyor. Bilmiyor mu ki o yollar neden bozuk? O yolların bozulmasına sebep olan hizmetin asırların özlemi olduğunu ve bu hizmetin sunumunun sancısız geçemeyeceğini bilmiyor mu?

Uzaktan türkü çağırması güzel. Onun üç gün gezdiği yollarda biz sabah akşam geziyoruz. Biz konuşmasını bilmiyor muyuz.. Ama biz Bozkırın bardağının boş kısmını kendimize dolu kısmını da dünyaya sunuyoruz. Bu da bizim farkımız. . 30-11-2011 de yayınlanan son programında ise medyada bir program yapıcısı değil de üç buçuk yaşında çocuktu adeta…. Bu programda ki savunmadan ziyade saldırı nitelikli konuşmalarına kadar hüsnüniyetimi bozmamıştım. Neticede Bozkır adına bir şeyler yaptığını söyleyen birisidir. Ve kimliğinde Bozkır yazar. Bozkırdan dolayı şimdilik saygımı korumak istiyorum.




Bozkırımızda bulunan Yüksek okulumuza her yıl yurdumuzun değişik illerinden 300 ile 500 öğrenci kayıt yaptırmakta ve bu öğrencilerin birçoğu Bozkırın çarşısından başka bir yerini gezmeden, görmeden ayrılıyor ilçemizden. Belediye yahut kaymakamlık desteği ile Bozkırı tanıtmak için bulunmaz fırsattır. Tabi değerlendirmesini bilene…


Bizlerde vatandaş olarak bir tıkla dünyanın gezilebildiği şu zamanda Bozkırın bütün güzellikleri ile dünyaya tanıtmaya gücümüzün yettiği kadar devam edeceğiz.

                                                                                                              Hüseyin DUMRU










Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.