Recent Comments

KUTLUYORUM SİZİ BİSİKLETLİ BAYANLAR

Bir televizyon programında izlemiştim, Amsterdam’da insanlar işlerine bisikletle gidip geliyorlarmış. Bisiklet parkını görünce şaşırdım. Binlerce bisiklet park etmişti ve yollar bisikletliler için özel olarak düzenlenmişti. Yani Konya’daki gibi aracınızın önüne her an çıkacak bir bisikletli endişesi taşımıyorlar. Japonya Başbakanının ve Bakanlarının da bisikletle işe gidip geldiklerini okumuştum. Aslında düşününce hem ekonomik, hem çevreye saygılı, hemde park sorunu olmayan pratik bir araç bisiklet.
İlk bisiklete bindiğimi hatırlıyorum. Mahallenin yaşlı teyzeleri beni anneme şikayet etmişler, “başımıza taş yağacak, gız gısmı velesbitemi binermiş, elalem ne der yahu” demişlerdi. Şu elalem kendileri değildi de kimdi acaba? Neyse ki bu tür baskılara kulak asmadık, uzun süre bisikletin keyfini sürdüm, ama liseye başladığımda kendi yaşıtlarımdan ayıplamalar başlayınca, topluma uyup bıraktım bisiklete binmeyi. Birkaç yıl önce yeniden binmeyi denedimse de bir-iki düşme olayından sonra pes ettim. 
Yaz gelince çarşıda bayanları bisiklete binerken görüyorum şimdi. Kendi kendime onlarla gurur duyuyorum. Alışverişe, işe, gezmeye, okuldan çocuğunu almaya gelen anneleri görüyorum bisikletle… İçimde bir sevinç beliriyor, mutlu oluyorum onları görünce… Kendim cesaret edebilsem, düşmeyeceğimden emin olabilsem bineceğim, ama korkuyorum işte… Ama o bayanların bisikletle çarşıdan geçtiklerini görünce mutlu oluyorum. Bazılarını durdurup tebrik ediyorum. “Elalem” denilen o görünmeyen ama her yerde bulunan şahıslara kulak asmadıkları için, imkanları olduğu halde arabayı değil bisikleti tercih ettikleri için onları kutluyorum. 
Bunu erkek egomanyasına bir başkaldırı gibi görüyorum.”Bizde bu toplumda yaşıyoruz ve sizin haklarınıza bizde sahibiz” dedikleri için kutluyorum. Araba kullanabilme hakkını elde edebilmek için mücadele eden, Suudi hemcinslerimize bakıp, ne kadar şanslı olduğumuzu bize gösterdikleri için onları kutluyorum. Ve o bayanların bisiklete binme özgürlüğüne karşı çıkmadıkları ve destekledikleri için eşlerini, babalarını, kardeşlerini de kutluyorum. 
Ve daha çok bisikletli bayan görmek istiyorum çarşıda… Bisiklet sadece benim için bir sembol aslında, çay kenarında çay içmekten çekinmeyen, akşam bir çay bahçesinde rahatça oturan kadınların artmasını istiyorum. Şu elalemin aslında kendimiz olduğunu bilmemizi ve kadınlar isterse her şeyi başarabilir diyen kadınların artmasını istiyorum. Bu yüzden bisiklete binen bayanlar beni sevindiriyor ve onları kutlamak istiyorum. Ve daha çok bisikletli bayan görmek istiyorum.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.