Recent Comments

Ahırlı Toros mu, Suğla mı olsun?

Ahırlı Toros mu, Suğla mı olsun?
Ahırlı İlçesi'nin isminin 'Toros' olarak değiştirilmesini öngören yasa teklifi tartışma oluşturdu.
Ahırlı İlçesi'nin isminin 'Toros' olarak değiştirilmesini öngören yasa teklifi tartışma oluşturdu. Tartışmanın nedeni ise Ahırlı'nın ismi, Toros mu olsun yoksa Suğla mı? Bölge halkının bir kısmı hâlâ Suğla isminde ısrar ediyor. Tartışmalara rağmen bölge halkı ismin değiştirilmesinde hem fikir.
Ahırlı isminin aşağılama ve yadırgamalara neden olduğu gerekçesiyle isminin değiştirilmesini 1992 yılından itibaren talep eden bölge halkı şimdi de isim tartışması yaşıyor. Ahırlı, Toros mu yoksa Suğla mı olsun tartışmaları içine giren bölge halkı, henüz bir karara varmış değil. Diğer yandan Kaymakamlığın yaptığı araştırmada bölge halkı yüzde 93 oranında ismin değiştirilmesinde ısrar ediyor. Ancak isim üzerinde uzlaşamıyor. Ahırlı Belediye Meclisi ise 1992'deki Toros isminde ısrarını sürdürerek, Ahırlı isminin Toros olarak değiştirilmesi yönünde oy birliği ile karar almış durumda. Karar doğrultusunda da AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi. Teklifin ise önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Kanun teklifinin gerekçesi ise şöyle; “Halen, Ahırlı isminin türetildiği kelimeden kaynaklı halkın rahatsız olduğu, yapılan araştırma ve anketlerde de yüzde 93 oranında isim değişikliğinin ısrarla arzulandığı tespit edilmiş ve yine Ahırlı Belediye Meclisi 10 Mayıs 2012 tarihinde mevcut Ahırlı isminin Toros olarak değiştirilmesi Meclis kararını oy birliğiyle ile almıştır. Söz konusu nedenlerden dolayı halkın acil ve haklı talebi doğrultusunda, ilçenin yöreye de uygun bir adla anılması amacıyla bu kanun teklifi hazırlanmıştır."
KARAR TOROS OLARAK ÇIKTI
Kanun teklifindeki Toros ismi Ahırlı'da halen tartışılmaya devam ediyor. Tartışmalarla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Toros ismini Belediye Meclisi'nin kararı ve bölge halkının yüzde 93 gibi isteği doğrultusunda kanun teklifi olarak Meclis'e sunduklarını ifade ederek, “Şimdi yeni bir kanun teklifi vermek çok uygun değildir. Suğla ismi bizimde kulağımıza geliyordu. Ancak karar Toros isminde kılındı. Tekrar Suğla olsun demek çok uygun değil. Biz istek ve talep doğrultusunda teklif verdik. Önümüzdeki günlerde de meclis'te görüşülmesini bekliyoruz” dedi.
İSİMDE TAM MUTABAKAT SAĞLANMALIYDI
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise bir yerin ismi değişecekse isim noktasında bölge halkının düşüncesinin göz önünde bulundurulmasının gerekli olduğunu belirten Milletvekili Mustafa Kalaycı, şunları kaydetti: “Eğer bölge halkı Toros istiyorsa Toros ismi konulmalı. Suğla ismini istiyorsa bu isim konulmalı. Halk ismin değişmesinde hem fikir sorun ise ismide çıkıyor. Bunun için de her iki isim noktasında anket yapılabilirdi. Fakat Belediye Meclisi bu yönde karar almış. Eğer halkın talebi göz önünde alınmadan bu isim verildiyse ileri ki zamanlarda yeni isim tartışmaları yeniden başlama ihtimali vardır.”
BELEDİYE MECLİSİ TOROS KARARI ALDI
Ahırlı Belediye Başkanı Abdülkadir Yiğit, 1992 yılında ilçenin ismini Toros olarak değiştirilmesi için teklifte bulunduklarını ancak o dönemde bunun kabul edilmediğini söyledi. Daha sonra bölge halkının Suğla ismini öne sürmesiyle, Suğla ismi üzerinde durduklarını ancak Belediye Meclisi'nin Toros ismi üzerinde karar kıldığını ifade eden Yiğit, “Suğla olsa iyi olurdu ancak Toros ismi kararlaştırıldı. Belediye olarak buna saygılıyız. Toros ismi noktasında da herhangi bir itirazda bulunmayı düşünmüyoruz” dedi.
TOROS DEĞİL SUĞLA OLMALIYDI
Saadet Partisi Ahırlı Belediye Başkan Adayı Ali Sait Öge ise ismin Suğla olmasının daha doğru olacağını söyledi. Toros isminin çok geniş bir kavram olduğunu, Antalya ve Mersin tarafının da anlaşılabileceğini ifade eden Öge, “Bunun yerine Suğla ismi verilmelidir. İsmini gölünden alacaktır. Hem Suğla ismi Akseki, Yalıhüyük gibi yerleri de kapsayacağı için bölgenin gölle birlikte tanınırlığı artacağı gibi sosyo-ekonomik gelişmesine de katkı sunacaktır. Toros olursa bu isim Antalya ve Mersin'i de çağrıştırabilir. Geniş bir kavramı ifade eder. Onun için Suğla isminin verilmesi daha uygun olurdu” dedi.

Ağaçören Kaymakamı Sayın Şaban Arda YAZICI tarafından Ağaçören Tapu Müdürü Mustafa ÜNAL’ a başarı belgesi verilmiş olup ayrıca üst üste üçüncü kez başarı belgesini aldığından dolayı üstün başarı belgesi ile ödüllendirilmiştir


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.