Recent Comments

KİRLETMEYELİM...

Temizliğin neresindeyiz?
Böyle bir yazı kaleme aldığım için ilçem adına çok üzülüyorum.

Bu yazıyı okuyan ve Bozkırda yaşayan hemşerilerimi harekete geçmeye davet ediyorum.
Bozkır belediyesini, Bozkır kaymakamlığını, Bozkır sağlık gurup başkanlığını, mahalle muhtarlarını, esnaflarımızı, ev hanımlarımızı, ebeveynlerimizi, misafirimiz olan amir memur ve öğrencilerimizi ve geleceğimiz olan çocuklarımızı vazifeye çağırıyorum.
Varan bir!
 Cumartesi günü Bozkırımızın değerli esnafından Merhum Ayhan YILMAZ ( gazeteci Ayhan)a son vazife yapılmak üzere Bozkır Büyük camii önünde toplanıldı. Öğle namazına 10-15 dakika kala kalabalıklaşan alandan çay kenarına doğru çekildim. Bu güne değin Bozkırı temsilen çekilen fotoğrafların çoğunluğunda yer alan, Selçuklular dönemine ait olduğu düşünülen tarihi kemerli köprü yani Bozkırımızı anlatan bir ata yadigarının  camiden yana olan ayağının oradan kırılan , muhtemelen lağım borusundan akan pislik , güzelim çayımızı siyahlaştırmış,kokutmuş.




 DSİ yürüttüğü sözde dere ıslah çalışması esnasında kırılan süslemeler taşlar kayalar öylece bırakılmış. Ve ne hikmettir ki hiç kimse bundan rahatsız olmamış olsa gerek ki belki de bir aydır o kırıktan akan lağım halen akmakta ve Bozkırlı bakmakta.







Varan iki
Bir Bozkırlının gurbete gidince özlediği alanlardan birisi olan çay boyu-kordon boyu, kahvehanelerin ve çeşitli ama en çokta gıda ve beslenme üzerine hizmet veren esnafların olduğu alan. DSİ çalışmasının geride bıraktığı hafriyat atıkları DSİ nin ayıbı diyelim, peki ya kahvelerden atılan pet şişeler, boş sigara paketleri ve birçok atık; onlar bizim yani MERT Bozkırlıların ayıbı değil midir?  Orada ki esnafın ayıbı değil midir? Belediye zabıtalarının ayıbı değil mi çöpünü rastgele atan bir hemşerimizi uyarmayan bizim ayıbımız değil mi? 





Yaradan’ın bizlere emanet ettiği o güzelim Uluçaya çöplük muamelesi çekmek hangi vicdana sığar anlamıyorum. Maalesef belediyemiz çevre temizliği hususunda kirliliğe ya yetişememekte ya da gereken önemi vermemekte.


Varan üç



Çökelez dereside nasibini almıştı DSİ nin ıslah çalışmasından. Ama Çökelez deresi olmuş adeta çöplük. Dere yatağının içerisinde ne pislikler var.



















 İleride yeni yapılan kooperatiflerin olduğu bölge ise başlı başına çöplük görünümünde. Değerli hemşerilerim bence sözlerime alının bu sizin ayıbınız. Bu orada yaşayan insanların ayıbı o çevreyi siz kirletiyorsunuz. Çöpler zamanında ve yeterince alınmıyor ise belediyeye gerekli müracaatlar yapılmalı ve o alan bir an evvel çöplük görünümden arındırılmalıdır. Belediyeler görüntü kirliliğini önlemede ve yok etmede sorumlu ve yetkili tek makamdır.








Anlaşılan şu ki değerli hemşerilerimiz temizlik konusunda eksiğimiz çok fazla. Temizlikten anladığımız sadece evimizin iç temizliği. Temizliği yapıyor evsel atıklarımızı kimi zaman çöpe atıyor kimi zaman ise bir köşeye bırakıveriyoruz. Yapmıyoruz demeyin, çıkın evinizden dışarı bir bakın 100 metre yürüyün bakın ne pislikler göreceksiniz. Sen yapmıyorsan komşun yapmıyorsa ben yapmıyorsam uzaydan mı iniyor bu pislikler? Senin evin istersen pırıl pırıl olsun sokağın pis ise bence sende pissin..

Maalesef belediye yetkililerimiz  bu konuda halkımıza  gerekenden fazla müsemma gösteriyor.Çay kenarında ki pisliklere bakan bir kişi o pisliklerin sorumlusunu tahmin etmekte zorlanmaz. Ben bu güne dair çevreyi kirlettiği gerekçesi ile cezai yaptırım uygulandığını hiç duymadım.
Değerli öğretmenlerimizin de eksiği var ve elbette ki en büyük eksiklik ailelerin. Temizlik aileden başlar, okulda devam eder ve toplum içerisinde şekillenir. Kimse görmüyor diye sakız kâğıdını bile çöp dışına atmanın insanlığa kötülük olduğunu, dinen uygun olmadığını evlatlarımız bilmeli. Evlatlarımız temizlik yapmadan önce kirletmemeyi öğrenmeli. Gördüğü bir pislikten rahatsızlık duymalı ve gereken neyse onu yapmalı.
 Ve ayrı bir konu.


DSİ nin yürüttüğü çalışma neticesinde çay boyu, derenin içerisi adeta inşaat sahası,  gelişigüzel bırakılmış inşaat artıkları, kumlar, taşlar ve betonlar. Bir dere yatağını kirletebilecek ne arsa orada bırakılmış. 




Duyumlarımıza göre ihaleyi alan yüklenici firma zarar ettiği gerekçesi ile tası tarağı toplayıp Bozkırı terk etmiş. DSİ elbet gerekli denetimleri yapıp tüyü bitmemiş yetimin hakkını şahıslara peşkeş çektirmez. Çökelez çayının etrafına yapılan korkuluklar hangi akla hizmetle şehir içine yakışmayan bir modele yapılmış onu anlamamışken yapılan korkulukların boyasız ve bağlantısız bırakıldığı ortada. Üstüne üstlük yollar perişan halde beton ve kum atıkları ile dolu.
Değerli hemşerilerim. Temizlik imandan gelir ve iman insana aittir. İnsanlığa yakışmayan şeyleri yapmayalım, çevremizi temiz tutalım, temiz olalım, temiz yaşayalım.


Hüseyin DUMRU 05-01-2014










Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.