Recent Comments

BOZKIR’DA SEÇİM YARIŞI

Merakla beklenen AKP’nin Bozkır Belediye Başkan adayının açıklanmasından sonra ilçemizde seçim gündemi daha da renkli hâle geldi.

AKP, Bozkır’da ilçenin iç dinamiklerinden ortaya çıkan eğilimleri değil parti teşkilatının özel strateji ve sezgilerini göz önüne alarak sürpriz bir aday belirledi. Bu tercihin salt “seçim kazanma odaklı” bir tercih olmadığı Bozkır’da siyasi gündemi takip eden herkesin mâlumu. AKP tüm Türkiye’de yerel seçimlere, Gezi Eylemleri ve 17 Aralık Operasyonunun gölgesinde giriyor. Özellikle 17 Aralık operasyonu kamuoyunda AKP açısından “iktidarı yitirmeyle” sonuçlanabilecek bir dizi gelişmenin başlangıcı olarak değerlendirildi. “Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturmasının” AKP liderliği tarafından, cemaatle ilişkilendirilen paralel devletin yargı ve emniyet ayağının bir tür “darbe girişimi” olarak değerlendirilmesi yerel seçimlere de partinin korumacı bir psikolojiyle hazırlanılmasına neden oldu. AKP birçok ilde teşkilatına ve başbakana sadık isimleri aday göstermeye özellikle önem gösterdi. Böyle olunca kurulduğu günden beri AKP teşkilatının içinde olan adayların şansı arttı. AKP’nin Bozkır’daki Belediye Başkanı Adayı tercihini de bu açıdan yorumlamak daha isabetli olacaktır.


AKP Bozkır’daki tercihiyle riskli de olsa gösterdiği adaya ve kendi markasına güvenen bir tavır sergilemiş oldu. Partideki itibarı sosyetedeki itibardan daha üstün tutarak Bozkır’ın üst sınıflarının beklentisinin dışında sürpriz bir adayla yarışa katıldı. Özellikle, şahsı ile ilgili tartışmalarla daha önceden yıpranmamış ve -birçok aday adayı arasından- kişiliğiyle ayrıştırmayacağına inanılan, teşkilatın içinden “farklı” bir ismi seçti. Bu özelliklerin toplam olarak “Bozkır’da ikamet etmeyen” bir aday adayını öne çıkarmış olması tepkilere sebep olsa da, öyle anlaşılıyor ki AKP teşkilatı o tepkileri bilerek ve göze alarak böyle bir tercihte bulunmuş.

Tanınmamış aday hem bir avantaj hem de bir dezavantajdır. Avantajdır çünkü adayın ismi yıpranmamıştır, merak edilendir, partisinin güvenilirliği oranında güvenilir adaydır; dezavantajdır çünkü adaylığı ilçenin maalesef iç dinamiklerinin dışında gelişmiştir, bu durum haklı bir kızgınlık yaratacaktır. Bu ikircikli durumdan hangi yönde bir gelişim olacağı tamamen söz konusu adayın ve teşkilatın seçim çalışmalarında göstereceği performansla şekillenecektir. Seçim tartışmaları “proje” ve “icraat” vaadlerine odaklanırsa iktidar partisinin adayının şansı yükselebilir ancak seçim tartışmaları “popülerlik” ve “sosyallik” kriterlerine odaklanırsa AKP’nin en güçlü rakibi olan mevcut belediye başkanı (MHP’nin belediye başkan adayı) öne çıkacaktır.

Neticede Bozkır’ımız da memleketimiz de kıran kırana bir seçime gidiyor. Kimse için belediye başkanlığı “çantada keklik” değil. Herkes bu yerel seçimlere karmaşık duygularla girecek. Yaşanan olağan üstü gelişmeler bu seçimleri bir belediye seçimi olmanın ötesinde bir genel seçim havasına sokmuş durumda. Dileriz ki toplum, Bozkır’da da hemşehrilerimiz seçimlerde ortaya koyacakları iradeyle düğümü çözmeyi başarırlar. Seçimlerin memleketimizin ve Bozkır’ımızın güzelleşmesi ve kalkınmasına katkı sunacak şekilde sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Dileriz halka hizmet etmek için aday çıkanlar kazanır.



ÖMÜR ÇAKMAK
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
  1. http://www.kemalistler.net/yazarlar/113-omur-cakmak/1263-tuerkiye-nin-secenegi.html
    okuyun, okutun, anlayın, anlatın.

    YanıtlaSil