Recent Comments

Bozkır'da Göçü durduramıyoruz!..


28.937 olan Bozkır’ın genel nüfusu, 785 kişi kayıpla 28.152 olarak geriledi. TUİK’in hazırlamış olduğu ve geçtiğimiz hafta açıkladığı 2013 yılı nüfus verilerini sizler için analiz ettik ve sizlerle paylaşıyoruz. Bu analizlerimize göre, Bozkır’ın genel nüfusu 2013 yılında da 785 kişi azaldı.


2013 yılı nüfus verilerini 2012 yılı verilerine göre karşılaştırınca, Bozkır’ın genel nüfusu 2012 yılında 28.937 iken, 2013 yılında ise genel nüfusumuz 785 kişi daha azaldığı görüldü.

TUİK’in açıklamasına göre, Bozkır’ın genel nüfusu, her yıl olduğu gibi 2013 yılında da geriye sayarak 28.152 olarak gerçekleşti. Bu azalma oranı ilçemize bağlı Kasabaların nüfusları dikkate alınınca gerçekten azımsanmayacak büyüklükte, çünkü son verilere göre bazı kasabalarımızın nüfusları 500 ile 900 arasında, buna göre ilçemiz bir kasabamızın nüfusuna denk gelen nüfusumuzu yine kaybetmiş durumda.

Her yıl adrese dayalı nüfus sistemine göre gerçek olarak açıklanan nüfusumuz her yıl ortalama 750 ile 1000 arasında azalıyor. Buna rağmen ciddi bir çözüm bulunamıyor. Böylece Bozkır genelinde nüfusumuzu kaybetmeye devam ediyoruz. Yıl ve yıl, gün ve gün ilçemiz erimeye devam ediyor. Herkeste buna seyirci kalıyor ve göçü durdurma gibi bir girişimlere de girmiyorlar. Bozkır adeta kaderine terk edilmiş bir durumla karşı karşıya bırakıldı.

2013 yılına göre, Bozkır’ın genel nüfusu 28.152 kişi olarak açıklanırken, bu nüfusumuzun 13.715’i Erkek ve 14.437’si bayanlardan oluşuyor. 2012 verilerine göre değerlendirme yapıldığında Erkek nüfusu ile bayanlar nüfusunda 785 kişi daha azalmış durumda gözüküyor. 

Yukarıdaki analizlerimize göre, her yıl ortalama 750 ile 1000 arasında düşen nüfusumuz ciddi bir şekilde nüfusun artırılması lazım geliyor. Bunu yapmanın bir yolu Üniversitemizin öğrenci sayısını artırmak, üniversitemizi 4 yıllık fakülteye çevirmek ve iş kollarının çoğaltılarak genç nüfusun ilçeden göçünün önlenmesini sağlamaktır. Bunlar ve bunlara benzer girişimlere de ilçeden hiçbir yetkililerin ses ve sedasının çıkmaması da dikkatleri çekiyor.

Veriler dikkatli incelediğinde ilçe nüfusu aşağı yukarı sabit kalırken, köy ve kasabalardan yoğun göç verilmiş gözüküyor. Ancak taşradaki nüfus ise tamamen ilçeyi terk etmiş durumdadır. Buda ilçemizde Mevkanın toplantılarında hep bahsettiği Bozkır Organik tarımla kalkınacak söylemlerinin gerçek dışı veya gerekli gelişimin desteklenmediğinin göstergesidir. Köy ve kasabalarımızda tarım ve tarımsal kazançlar tatmin kar seviyede olsa bu yerleşim yerlerindeki nüfuslar bu ölçüde azalmaz ve göç vermez. Bir an önce Bozkır’ın geleceği için köy ve kasabalarımızı terk eden nüfusun geri kazanılması için bir yol bulunmalıdır. Buda tarımsal anlamda çiftçimizin kalkındırılması ile gerçekleştirilebilir.

Kaynak:Bozkır Postası
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.