Recent Comments

Bir Poşet Ot.

Cuma Pazarı, kendimi bildim bileli ayakta kendimi bildim bileli dinamik. İçimizden geçen Uluçay gibi neşe ve enerji veriyor insanlarımıza.Cuma günü meydanda gezen insanların hepsi alışveriş için gelmiyor aslında. Azımsanmayacak bir çoğunlukta ki insan sadece Cuma Pazarı' ortamının cazibesine kapılıp geliyor. Peki, nedir bu pazarı ayakta tutan, neşeli hale getiren hiç düşündünüz mü?



Bir pazar gezisi yapalım mı sizinle?

Ahu Çeşme nin oradan, Öğretmen evinin altından giriş yapalım hemen girişte Dere'li Emmili lakaplı Hacı Ali Bingöl vardır kar kış demeden her cuma gelir, tahra nacak satar. Ya bir ya iki, bilemedin üç tane satsın akşama kadar. Ama yerini hep bekler. Hemen karşısında Ulupınar lı görme özürlü bir amcamız var, o durur ve yardım toplar.

İçeriye girdik sağ tarafımızda Yazdamlı Halil amca ya tere satar ya maydonoz. Karşısında Karacaardıçlı teyzeler. Turp, şalga, ceviz, badem, tarla otu artık dönemine göre bahçesinde ne yetişirse.

İç kısımlara doğru ilerleyince yaz aylarında Karacahisarın fasulyesi ve patatesi, iyi alıcılar sabah yedide kapar tazelerini ona göre...sona kalan dona kalır. Düğün salonu (sinema)nın etrafı Fartlı, Pınarcıklı teyzelerin mekanıdır. Fart lahanası alırsınız ,ekeceğiniz sebzenin tohumları hep o teyzelerden sorulur. Çay boyuna doğru iki adım atın Karayahya ve Kuşcanın kuru fasulye ve mercimeği.

Bu liste uzar gider, o nedenle çok dağıtmadan sadede gelelim ki Cuma Pazarı farklıdır. Cuma pazarı emeğin saflığın pazarıdır. Cuma pazarı bu dağların tapusudur.Cuma pazarı kurulduğu müddetce bu topraklarda namert barınamaz, sahtekar barınamaz.

Biliyorum pazardan alış veriş yapan kardeşlerimiz içlerinden mırıladanıyorlar, bazen pahalı oluyor diye. Bırakın bazen pahalı olsun. Siz alış veriş yapıp geçerken o insanlar sizlerin tahminin de altında bir kazanç elde edip bizlerin buralarda tutunmasına vesile oluyorlar.

Basit hesap çıkaralım, Bir poşet ot 2 TL. Bir kadın sabahtan akşama kadar belini doğrultmadan ot kazsa, taş çatlasın 20 poşet kazabilir.O da şansı varsa, bulabilirse.Onu buz gibi suda yıkayacak, ayıklayacak, poşetleyecek ve Cuma pazarının ayazında sabahtan akşama kadar bekleyip satacak.40 TL kazanacak, yol parasını düşecek yemek parasını ve belediyenin işgaliylesini düşecek kalacak 30 TL. Yani iki günlük yevmiye 30 TL. Cuma pazarının bereketi işte budur ağalar, Bozkır hala ayakta ise hiç bir resmi kurumun bu kadın kadar emeği yoktur. Ama maalesef bir gün gelecek ve biz Cuma Pazar'ında bu otları göremeyeceğiz. O nedenle değerli hemşehrilerim gelin bu kadınlarımıza destek çıkalım.Bozkır pazarında alış veriş yaparken aldığınızı "bir poşet ot" olarak düşünmeyin. O ot bu Bozkır dağının tapusudur. O ot kimin elindeyse Bozkır onundur. O analarımız olmasa hangi öğretmen öğrenciyi nerde bulacakda işini yapacak. Hangi Kaymakam hangi halkın sorunlarını çözecek. Hangi esnaf kime mal satacak?

Değerli hemşehrilerim. Bozkırın kalkınması , eski günlerine dönmesi artık bir ruya. Kim aksini inkar ederse bilin ki duygularınızla oynamakta ve size umut satmaktadır.Bozkır gelecek 5-6 sene içerisinde zeminine oturacak ve gençliğini gurbette tüketmiş insanların huzur içinde ölümü bekleyecekleri sakin ve huzurlu bir ilçe olacak. Bu daire dışında dönüp duracak.

Sizin Bozkır pazarından satın alacağınız bir poşet ot bir kilo pekmez, okullarda cıvıldayacak çocuk demek, neşe demek.Bir kez daha düşünün olur mu..

Hüseyin DUMRU.
15-03-2014

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.