Recent Comments

AH KAVAKLAR...

Bundan on- on beş sene öncesiydi. Dere-Dikilitaş Yaylasına giden yolda Sorkun köyünün üzerinden geri dönüp baktığım zaman fark ettim kavak  ağaçlarının yoğunluğunu. Uluçay’ın sağını solunu şenlendiren kavaklardı gördüklerim, çay nereye aktıysa kavaklar da akmış peşinden. Mağrur meşelerin arasındaki köylerden minare gibi yükselen kavaklar. Kavak ağacı hep neşe verir insana, yaprakları parlak yeşildir ve hızla yetişir.Genç delikanlı gibidir baktığın zaman, kıpır kıpır yerinde durmayan. Kimi zamanda evladına nasihat eden olgun bir ihtiyar gibidir. “Seni seniii” dercesine sallanan kollar gibi sallanır.  En bataklık yerde, toprakta kök salar, bataklık kururken yeşerir etrafı.

Dedem rahmetli nur içinde yatsın, satın aldığı değirmen örenini  adeta tırnaklarıyla bahçe yaptığı zamanlar bahçenin en kumlu ve çaya yakın kısmına kavak ağacı dikerken, anneme “ kızım kavak ağacı bankaya yatırılan para gibidir, zaman geçtikçe büyür, ama faiz haram ağaç helal” demiş. Ve bin bir neşe ile dikmiş fidanları. Yıllar yılları kovalamış,  dikildiği zaman çok değerli bir kereste kaynağı olan kavak  ağaçları zaman içerisinde ekonomik değerini yitirmiş. Nihayetinde dedemin evinin çatısı o kavak  ağaçlarından  yapıldı. Sonra biz o kavak ağaçlarının gölgesinde ve serinliğinde  yıllarca  maile piknik yaptık,sohbet ettik. Ve en sonunda hiç kimseye zararı olmayan bu ağaçları, bu ağaçların olduğu bahçeyi devlet baba geldi ve yok etti. Elbet bunun vebalini, günahını bu işe müsaade edenler, göz yumanlar ahrette vereceklerdir. Neyse konumuz o değil.Konumuz kavak ağaçları..

 Bu gün  hemen hemen her evde kavak ağacından bir parça muhakkak vardır. Çatısında yoksa binanın kalıbında vardır. Yani kavak ağacı bölgemizin kereste ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayan bir endüstriyel ağaçtır. Kavak ağacı yetiştiriciliği göz önünde olmayan bir gelir kapısıdır da ayrıca. Kısaca kavaksız bir Bozkır düşünmek vicdana ve mantığa uymaz.

Her güzelliğin olduğu gibi kavak ağacı yetiştiriciliğinin de bazı kusurları var. kusur ağaçta değil, kusur ağaçları  tamamen iyi niyetle de olsa şehir içinde yetiştiren halkımızda. Geçmişte imkanlar yetersiz olduğundan olsa gerek  zirai faaileyetler çok bilinçsiz ve geleneksek yöntemlerle, hatta komşusuna bakarak yapılmış. Maalesef bu çarpık  ve uzun vadeli düşünülmeyen yapının olumsuzlukları bu gün bizleri kavak ağaçlarını kesme, şehir içerisinde yok etme isteğine getirmiştir.

Son iki haftadır  Bozkırda yüzümüze gözümüze, ciğerlerimize kadar giden kavak pamukçukları beni çok rahatsız ediyor. Çok şükür ki hiçbir ciddi sağlık problemi olmayan bir insanım, ama beni bile bu denli rahatsız eden bu pamukçukların astım hastalarına, allerjik rahatsızlığı olanlara hayatı nasıl dar ettiğini  düşünemiyorum.  Her ne kadarda konunun uzmanları  sağlığa zararı korkulan kadar büyük değil deselerde ,rahatsızlık  rahatsızlıktır. Onlar her yerde, ve her delikten girebilecek kadar büyüklükteler.  Pamukçuklarla bir ay yaşamak zorunda kalan hastalarımıza Allah kolaylıklar versin, işleri çok zor.

Bir ayrı olumsuzluk ise binalar arasına sıkışan ve sürekli büyüyen kavakların  güçlü fırtına olduğu zamanlarda  yıkılma tehlikesidir ki Allah korusun can kaybı ile sonuçlanması muhtemel bir kaza olur bu. Peki sizce bu “kaza” kadar mahsum bir durum mudur?Bence değil. Buna kaza demek,  suç örtbas etmektir.

Bir yandan kavak ağaçlarının gerekliliğinden bahsedip bir yandan da onların şehir içinde halka huzursuzluk, endişe ve rahatsızlık vermeden  nasıl yetişeceğini biraz araştırdım.

Elbette ki ben sıradan bir vatandaşım, ama bir vatandaş olarak bu yazımı okuyan tüm yetkililere ve  şehir içerisinde ki kavak ağacı sahiplerine önerim ve ricam şunlardır.

İlçemizde yetişen kavak  ağaçları dişi kavak ağaçlarıdır. Bu tür, mayıs ayında  olgunlaşan çiçeklerinden sonra açılan kapsül içerisinden çıkan pamukçukları yayan türdür. Bunlar tamamen kesilmek hedefiyle  yerine yeni  ve pamuk üretmeyen  “erkek kavaklar” dikilerek  peyder pey yok edilmelidir.
Bu süreçte   yıkılması halinde can ve mal kaybına neden olabilecek ebatta ki ağaçların tepe  ve yan budamaları yapılarak daha az riskli hale getirilebilir.

Yetişen ağaçların ise  belirli ebatları geçmemesi için belirli aralıklarla ölçümleri yapılabilir ve  ölçümleri aşan ağaçlar kesilerek yenilenebilir

Bu işlemleri yapmaya  gücü yetmeyen vatandaşlarımıza belediye ve kaymakamlık imkanları doğrultusunda iş makinesi ve insan gücü kaynaklarının kullanımı sağlanabilir. ( bu konuda geçmiş yıllara çıkan bir meclis kararı ve kaymakamlık oluru olduğunu anımsıyorum)
 Sonuç olarak, kavak masumdur,suçlu onu yanlış yere dikendir.

 Bu yazımı okuyanlar bilsin ki ben  şehir içerisinde bulunan  bu pamukçuk dağıtan kavak ağaçları sahiplerine, her fırtınada acaba yıkılırmı diye korkutan, ürkütücü boyutta ki kavak ağaçları sahiplerine Aynı şekilde ellerine bu  sorunları çözme gücü ve yetkisi  halk veya devlet tarafından verilmiş, seçilmiş ve atanmışlara da sorun çözülmedikçe  kul olarak hakkımı helal etmiyorum.
Hüseyin DUMRU
15-05-2014


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.