Recent Comments

ARILAR ÖLÜRSE İNSANLIĞIN 4 YIL ÖMRÜ KALIR



Bilim insanı Albert Einstein şöyle demiştir“Arılar Ölürse İnsanlığın 4 Yıl Ömrü Kalır”. Bilim dünyasında arıların önemi noktasında yapılan çalışmalar bu cümlenin gerçekliğini ortaya koymaktadır. Arılar sadece bal üretimi ile ekonomik kazanç sağlamıyor aynı zamanda tozlaşmanın gerçekleşmesinde de etkin rol oynuyorlar.
 
Türkiye'de arıcılık, çok eski yıllardan beri bir gelenek olarak yapıla gelen sosyo-ekonomik bir faaliyettir. Türkiye sahip olduğu 4 milyon dolayındaki kovan varlığı ve 63 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada 3. ve 4. sıralarda yer alarak hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır.
 
Arıcılık diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermaye ile yapılabilen ve kısa sürede kazanç sağlayan tek tarımsal faaliyettir. Arıcılık tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde ikinci üretim dalı olarak yapılabilir. Bal arıları nektar ve polen toplamak için çiçekleri ziyaret ettiklerinde onların döllenmesini ve ürünün oluşmasını sağlarlar.
 
Ülkemize ve insanlığa hem sosyal hem ekonomik yönden bu kadar katkı sağlayan bu faaliyetin; arı hastalık ve zararlılarına karşı yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı, gezgin arıcılıktaki eğitim eksikliği, küresel iklim değişikliği, doğal çevrenin bozulması gibi bir çok etken sebebiyle gerilediği görülmektedir.
 
Hatalı veya fazla kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin (BKÜ) de arı ölümlerine sebep olduğu ve gerekli tedbirler alındığında arı ölümlerinin engellenebileceği veya en aza indirilebileceği görülmektedir. Bitkisel üretimde hastalık ve zararlılardan korunmak amacıyla BKÜ kullanımının yoğun olarak yapıldığı dönemlerde İlçemiz üreticilerinin bitkisel üretimde kimyasal zirai mücadele kullanmadan en az 7 Gün önce arı yetiştiricilerine haber vermeleri konusunda uyarılması ve bunun yasal bir zorunluluk olduğunun bilincinde olunması gerekmektedir.

Kısacası arıların toplu ölümlerini yine bizlerin yaptığı duyarsızlıklar neden oluyor gibi görünüyor, kendi elimizle kendi sonumuzu hazırlıyoruz.

Salih ÖNCÜ
Veteriner Hekim
Bozkır İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.