Recent Comments

DÜNYA VE AHİRET BERATLARIMIZ


İnsan canlı bir varlık olması biyolojik ve fiziki olarak diğer varlıklarla ortak yanlarıdır. Onlardan ayıran aklı ve iradesini bağımsız kullanabilirliğidir. İşte dünyada ve ahrette alabileceği beratlarda bu noktalardır. İşte biz bu yazımızda bu beratlardan söz etmek istiyoruz. Mübarek üç aylarda Kadir gecesi istisna edilirse, son Berat kandili Şaban ayının on dördüncü Cumaya bağlayan gecesidir. Bir adım sonrası da on iki ayın sultanı olan Ramazanı şerife kavuşacağız. Berat, sözlükte kurtuluş ve bir okul sonrası şahadet almak manalarına gelmektedir. Öyleyse insanın berat alma gününü sadece bu geceyle sınırlı tutmamak gerekir. İnsanlar, bir günde birkaç kere berat bile alabilir. Çekmiş olduğu sıkıntılarından kurtulmuşsa, beratıdır. Başarısızken başarılı, zarardan kara dönülmesi beratlarıdır. Ciddi hastalıktan şifa bulması, ciddi sorunlarına çözüm bulması kişilerin beratları değil mi? İnsanın yıllarca dost bildiği insanın yılan olduğunu anlamsı bir berattır. Gittiği yolun yanlışlığını anlaması, bir berattır. Dünya ve ahretle ilgili şüphelerinden kurtulması bir berattır. Habersiz yaşadığı güzelliklerden haberdar olması bir beratıdır. Allah’a, kulluktan uzak yaşayışın Allah’a kullukta buluşması berattır. Ülkemizde yaşanan bu talihsiz savaşın son bulup barış olması toplumun için berattır. Kişinin yaşadığı vicdan azabından kurtulması berattır. Zalimin karşısında Hakkı müdafaa etmek berattır. Bu nedenle beratı Müslümanların bir geceye hapsetmesi, Beratın büyüklüğüyle gayrı mümkündür.

Müslüman insana, mübarek Ramazan ayı öncesi, bir ön hazırlık yapması gerekir. Nasıl ki, bir şehri ziyarete giden istifade etmek için bir önceden bilgi alması şarttır. Ziyaretimizden kazanç elde etmek için bu gereklidir. Gelen Ramazan ayında da, elde edeceğimiz manevi kazançlar için bir ön hazırlık ve ruh uyanıklığı gerekir. Bunun için insanlarla iyi geçinmeden tutunda çevre temizliği, gönül temizliği ve her türlü Salih ameli işlemeye kadar götürebiliriz. Bu nedenle Ramazan öncesi bu berat gecesinde yakarışımızla gönlümüzü Rabbe açmalıyız. Kuranda: İnsana bir darlık dokunduğu zaman yanı üzere yatarken, otururken veya ayakta iken bize yalvarır, ama biz onun sıkıntısını giderince sanki kendisine dokunan bir darlıktan ötürü bize hiç yalvarmamış gibi davranır. İşte aşırı gidenlere yaptıkları iş böyle süslü gösterilmiştir.”buyrulur. Allah katında duadan daha şerefli bir şey yoktur. Dua ibadetin özüdür. İbadette dua, isteklerimizin kabulünün vasıtasıdır. Allah” Sizin duanız olmasa size niye değer verip sizi önem versin” buyrulur. Peygamber efendimiz” Benim Allah ile bir vaktim vardır ki, onda bana ne bir Melek’i mukarrep, ne de bir nebiyi peygamber, hiç biri yanaşamaz” buyurmuştur. İşte bu anlar, Allah’a dua ettiği anlarıdır. En büyük zikir ve dua “Allahtan başka ilah yoktur” sözüdür.

Allah dünyada meleklere, şeytanlara, kâfirlere ve Müslümanlara aynı uzaklıkta bulunur. Allah’ın meyli ve yardımı ise, kendi yolunda yürüyenleredir. Fakat Allah hikmeti gereği bu saydıklarımız varlıklara karşı yaptıklarının karşılığında, iradesini hiçbiri lehine ve aleyhine kullanmamaktadır. Dualar şu beş gecede ret olunmayacağı bildirilmiştir: İçinde bulunduğumuz Berat gecesi, Regaip gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı geceleri ve Cuma geceleridir. Berat gecesinde, bir sene içinde doğacak ve öleceklerle birlikte yaşayanların bir yıllık rızıkları hükme bağlanmaktadır. Bir yılda meydana gelecek olayların hayır ve şer olsun bu gecede hükme bağlanacaktır. Berat gecesinin bir kaç ismi vardır. Mağfiret gecesi, icabet gecesi, rahmet gecesidir. Peygamberimiz ”Bu günün, gecesini namazla, gündüzünü oruçlu olarak geçirmemizi “ öğütlemiştir. Bu gece yüce Allah bize şöyle seslenir” Yok mu benden af isteyen onu bağışlayayım, yok mu rızkını isteyen onu rızıklandırayım, yok mu hasta olan, ona şifasını vereyim, yok mu borculu, ona ödeyeyim diye nida eder” buyrulur. Fakat bu gecede af kapsamına girmeyenlerin de olacakları bildirilir.

1-Allah’a şirk koşanlar 
2- Kindar olanlar 
3- Kibir ve gururla yaşayanlar 
4- ana-babaya asi olanlar 
5-Suçsuz insanları öldürenler 
6-Akrabayla ve sıla-i rahim terk edenler 
7- Zina edenler 
8- Hayatını günahlarla geçirenlerdir. 

Bu yaşadığımız mübarek zaman diliminde çok vahim olaylar yaşanmaktadır. Ülkemize hep birlikte sahip çıkalım. Samimi dualarımızla el açalım. Bu topraklarda yaşayanlar her zaman acı ile yüz yüze yaşamışlardır. Bu ülkeyi yeniden dizayn etmeye gerek yoktur. Aksayan taraflarını yirmi dört saat söyleyerek fitneye neden olmaya lüzum yoktur. Çevredeki yaşananları göz önüne getirip barışın değerini anlatmalıyız. Herkes görevini yapmalıdır. Biz görevlerimizi ne zaman layıkıyla yaparsak, Beratımızı almış olacağız.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.