Recent Comments

Bozkır Can Çekişiyor

Esnaflar, yaz aylarında dışarıdan gelen gurbetçilerimizle bir iki ay hareketlilikle bir yılın yürümediğini söylerlerken, adeta Bozkır can çekişiyor dediler. Siyasilerin ve ilçe yetkililerinin istihdam sağlayacak ve Bozkır ekonomisini canlandıracak yeni projeler üretmeleri gerektiğini, ‘Bozkır’da her geçen yıl, bir önceki yılı mumla aratır oldu’ diyerek sitem ettiler.


Bozkır’da toplumun önemli bir kesimini oluşturan yüzlerce esnaf var. Bir anlamda toplumun ve Bozkır’ın ana omurgası onlardan oluşmaktadır. Uygulanan İstikrar Programı'ndan olumsuz etkilenen iş dünyası ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Günü siftahsız kapatan ilçemizdeki esnaflar, vergilerini, işçi maaşlarını, SGK’larını, kiralarını, Elektrik, telefon ve su faturalarını bile ödeyemez hale geldikleri belirtiliyor.

Hepimizin bildiği gibi esnaf bir ilçenin ferdidir. Yani aileden biri gibidir. Esnafa gideriz alışveriş yaparız. Onlar bizi tanır bizde onlara hal hatır sorar sohbet ederiz. Sevincimizi veya üzüntümüzü hep birlikte paylaşırız. İyi günde yanında olduğu gibi kötü gününde de seninle beraberdir. Yardım istediğin zaman hemen koşar yardımcı olur. Sana kredi açar yani veresiye verir. Esnaf derken ilçemizdeki ve sokağımızdaki esnaflarımız hep sıcak kanlıdırlar. İlçede ne olup bitiyor, genellikle haberleri olur. Esnaf mahallesine sahip çıkar korur. Esnaflarımız dostlarımız, arkadaşlarımız gibidir. Esnafımızın değerini bilelim ve esnafımızı koruyalım. Onun için alışverişlerimizi Bozkır’daki esnaflardan yapalım. Konya’dan ya da başka ilçelerden alış-veriş yapıp, Bozkır’ın parasını oralara aktarmayalım. Bozkır’da olan her şeyimizi Bozkır’dan alalım.

Son yıllarda dışarıdan alış-veriş yapma hayranlığına girenlere esnaflarımızda artık pes etmeye başladı. Değişen ekonomik koşullar ve teknoloji esnafımızı sanatkârımızı yendi. Ustalık ve yetenek marifet olmaktan çıktı. El sanatları teknolojiye yenildi. 

Esnaflarımıza birde yaptırımlar var. Belediye harçları vergiler, kiralar esnafın kuralları ağırlaştı. Yani esnafın yok olması için zaman herşeyi yapıyor. Birleşin beraber çoklu şirket kurun diyor yetkililer. Güçlerinizi birleştirin diyor yetkililer. Bunları yapmaya imkan var mı ? imkansız. O zaman da kapat git diyorlar sanki. Esnaflar, yaz aylarında dışarıdan gelen gurbetçilerimizle bir iki ay hareketlilikle bir yılın yürümediğini söylüyorlar.

Birde esnaf kendi kendini baltalıyor. Buda nasıl oluyor derseniz haksız rekabete giriyorlar. Fiyatları düşürüyorlar. Tabiî ki kalite de düşüyor. İki esnafta kazanamıyor. Sonunda ikisi de iflas ediyor. Esnaf çaresiz ve arayış içinde olduğundan başka işlerde yapmaya başlıyorlar. Herkes birbirinin işini yapınca da piyasa iyice bozuluyor. Esnafta sıfıra düşüyor.

Bozkır Postası Gazetesi olarak ilçedeki konuştuğumuz esnaflar Bozkır’daki esnafın siftahsız dükkân açıp, kapamaya başladığını belirterek, "Biz kârı zaten unuttuk, şu anda işyerlerimizi yaşatma mücadelesi veriyoruz. Enflasyon düştü diyorlar, alışverişin olmadığı yerde elbette düşer. Çek ve senetlerimizin yüzde 50-60'ı geri dönüyor. İtibar kaybetmemek için çek verdiğimiz insanlardan özür bile diliyoruz. Çalıştırdığımız elemanların maaşlarını, sigortalarını, bağ-kurumuzu, kiralarımızı bile ödeyemez durumdayız. Krediyle kredi borcunu kapatır hale geldik. Ama bu nereye kadar gidecek. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Siyasilerin ve yetkililerin istihdam sağlayacak ve Bozkır ekonomisini canlandıracak yeni projeler üretmeleri gerekmektedir. Bozkır her geçen gün kan kaybediyor. Can çekişiyor ve göç vermeye de devam ediyor. Hiç kimse bol laf kalabalığıyla Bozkır’ın kan kaybetmesine izin vermesin. Bozkır’ı da tozpembe göstermesin. Her geçen yıl yılı aratır oldu” diye dert yandılar.

Kaynak:Bozkır Postası
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.