Recent Comments

Bozkır'da Toros Yörüklerinin sorunları ele alındı


Konya ilinin Bozkır, Hadim, Taşkent ve Seydişehir ilçelerinde bulunan Toros Yörüklerinin temsilcileri Göç Eden Sarıkeçililer Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yagal'ın ev sahipliğinde Konya'nın Bozkır ilçesi Tepearası Mahalle Koruluğunda buluştu.




Haberin Videosu!!

Konya'nın Bozkır ilçesi Tepearası Mahalle Koruluğunda Yağal'a ait kıl Çadırında Güneydoğum Derneği yöneticileri ve Bozkır Protokolü ağırlanarak Yörüklerin sorunları ve istekleri masaya yatırıldı.

Bozkır ilçesine misafir olarak gelen ve uzun süredir Yörükler hakkında detaylı çalışmalar yürüten Güneydoğum Derneği, Dernek Başkanı Duygu Sucuka, Ak Parti 22. Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri ve dernek yönetim kurulunun yoğun katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya Bozkır Protokolünden Bozkır Kaymakamı Mustafa Demir, İlçe Garnizon Komutanı Özgür Can,İlçe Emniyet Amir vekili Veysel Er, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Öncü, İlçe Orman İşletme Şefi Serdar Aygün ve kurum personellerinin yanı sıra Konya Tarım İl Müdürlüğünden Şube Müdürü Bilal Kale ve Yavuz Çok katıldı.

Toplantıda konuşma gerçekleştiren Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, Kaymakam Demir'in, daha önce de çalışmalarına destek verdiğini hatırlatarak, "Bugün GüneyDoğum Derneği'nin Yörük çalışmaları kapsamında Bozkır'a Göç Eden Sarıkeçililer Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yağal ve Bozkır Protokolünün misafiri olarak geldik.

GüneyDoğum Derneği, güney doğunun temel sorunlarını siyasetin dışında kalmak şartıyla işleyen ve bu sorunlara çözüm önerileri getiren siyasi yapıdan uzak bir yardım derneğidir. Yaklaşık 10 yıldır çalışmalar yapıyoruz. Sadece güney doğuda değil Türkiye'nin başka illerinde de çalışmalar yaptık. Örneğin, sokak çocukları, kayıp çocuklar gibi konuları İstanbul, Ankara, Antalya'da ele aldık.

Uyuşturucu, kadına şiddet ve kadınların iş gücüne katılımı ve göçerler gibi konuları hep işledik. Biz göçerler konusunu güney doğuda işlerken kendimizi Toros Yörükleri'nin içerisinde bulduk, onların sorunlarını işlemeye karar verdik. Güney doğuda göçerlerin sorunlarını işlerken bunları kitaplaştırdık. Daha ilgili makamlara ulaştırarak sorunları ve çözümleri burada diyerek demokratik baskılar yaptık. Onlar ile ilgili bir kamuoyu oluştu ve birtakım sağduyulu çalışmalarda başladı diyebilirim. Şuan da göçerler ile ilgili kış mevsiminde neler yapılabilir diye bir çalışma yapılıyor diyebilirim. Onları çalışıyorken sesimizi duyan yörükler, Toros Yörüklerini de çalışın ve önerilerinde bulundu ve biz kendimizi yörük dünyasında bulduk. Mersin Belediyesi ve Mersin Üniversitesi ile birlikte bu çalışmaları başlattık. Mersin'de kapsamlı bir çalışma yapıldı ve bugün Yörüklerin kendi mekanlarında, kendi yaşamlarını kendi yerlerinde incelemek üzere bu ziyareti düzenledik dernek yönetimi ve arkadaşlarımızla." şeklinde konuştu.




Bozkır Kaymakamı Mustafa Demir Yapmış olduğu konuşmada "İlçemize toplantıya katılmak için misafir olarak gelen tüm göçerlerimize ve Dernek yöneticilerimize ilçemize hoş geldiniz diyorum. İlçe yetkilileri olarak göreve geldiğimiz günden beri elimizden geldiğince resmi prosedürler çerçevesinde göçer vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Güneydoğum Derneğimizin göçerlerle ilgili yapmış oldukları çalışmaları takdirle karşılıyoruz ve önceki sene Seydişehir toplantısında da gerekli bilgi alışverişinde bulunduk" dedi.

Toplantının gerçekleşmesi için ev sahipliği yapan Göç Eden Sarıkeçililer Derneği Başkanı Yağal, yaptığı konuşmasında "Göçerlerimizin sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların nasıl çözülebileceği konusunda gerçekleştirmiş olduğumuz toplantımıza hoş geldiniz. Daha öncelerden kıl keçilerin yasaklanması büyük bir sorun yaratmıştık devletimizden Allah razı olsun bu sorunu bu yasak kaldırılarak ilçe Orman işletme yetkilerine yetki verilerek bir parça olsun sorunlar kısmen de olsa çözüldü. Şuan meralarda göçerlik kültürümüzü yaşayabiliyoruz. Yaşadığımız sorunlardan bahsetmek gerekirse mesela adrese dayalı sistemde sabit bir adrese kaydolmamız lazım bizlerde bu adreste bulunamadığımız için resmi tebligatlar elimize ulaşmıyor ve mağdur oluyoruz ve konakladığımız yerlerde içme suları konusunda büyükşehir yasası uygulamaları noktasında yaşadığımız bazı sorunlar var. Bu tarz toplantıları düzenleyerek yaşadığımız sorunların çözüme ulaşacağını ümit ediyoruz" dedi.

Toplantı sonrası misafirlere ev sahipliği yapan Göç Eden Sarıkeçililer Derneği Başkanı Yağal toplantı katılımcılarına göçer ürünlerinden oluşan öğle yemeği ikramında bulundu.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.