Recent Comments

Bozkır elmaları değerleniyor

Bozkır'da yetiştirilen elmalar önce pekmez, curbasından sirke, daha sonra ise organik gübre olarak değerlendiriliyor.

Bozkır bölgesinde yetiştirilen elmalar sirke, pekmez ve gübre olarak değerlendiriliyor. Petrol fiyatından daha yüksek fiyata satılan ve meyr olarak isimlendirilen sirkenin üretimi ile bölge halkına istihdam olanağı yaratılmaya çalışılıyor. Bozkır elmalarından hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yüzde 100 naturel olarak üretilen sirkenin sağlığa da pek çok faydası bulunuyor. Meyr sirkesinin üretimini gerçekleştiren Hasan Basri Beller ile Meyr Sirke hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Hasan Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1972 Harmanpınar (Meyre) doğumluyum. Ortaokul, liseyi İvriz Öğretmen Lisesi'nde okudum.  Üniversiteye ise Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği branşında devam ettim. Şu anda sosyal bilgiler öğretmenliği yapıyorum.

Meyr kelimesi ne anlama geliyor?

Meyre kelimesinin anlamıyla ilgili iki rivayet bulunuyor. Birisi eski Anadolu dillerinden Mara kelimesinden geldiğine diğeri ise Oğuz Türklerinden Merye Kabilesi'nden geldiğine dairdir. Ürettiğimiz sirkeye bu adı vermemizin sebebi ise; Bozkır yöresinde her köyün meşhur olduğu bir yönü var. Örneğin Fart lahanasıyla, Sorkun patetesiyle ünlü. Meyre de turşusu ve dolayısıyla sirkesiyle ünlüdür. Buradan esinlenerek, markamızı 'Meyr Sirke' olarak belirledik.

Meyr Sirkes'ini yapmaya nasıl başladınız?

Hipokrat, 'yemeğiniz ilacının, ilacınız yemeğiniz olsun.' demiş. Sirke de evin bereketi ve şifa kaynağı bir besin. Bunun önemini anladıktan sonra, sirke yapmaya başladım. Köyümüz de hammaddenin bol olması da işimizi kolaylaştırdı. Aynı zamanda arıcılık yapıyorum. Bal sattığım, müşterilerimize hediye veriyordum. Bedava sirke, baldan tatlı oluyor ve çok hoşlarına gidiyordu. Türkiye'nin elma üretimi fazla ancak ihracat olmadığı sürece para kazanılmıyor. İki yıl önce köyden Amasya elması almıştım. Maalesef o sene döküntü fiyatı 10 kuruştan seyretti. Ne yapabilirim diye düşündüm. Aklıma pekmez yapmak geldi. Tabi ki elmanın suyunu almak gerekiyor. Seydişehir'de bir arkadaştan salça çekme makinasını kiraladım. Önce pekmez yaptık, kalan posaları bidonlarla doldurup sirke kurduk. Hiçbir katkı kullanmadan ürettiğimiz pekmezi, bu yörede bilinmediği için pazarlama noktasında sıkıntı çektik. En sonunda Tınaztepe Mağarası Tesisleri'ne toptan verdik. Memnun kaldılar ve tekrar sipariş verdiler. Bu şekilde üretime başladım.
Kalan posalardan organik  gübre üretiyorsunuz bu konu da bilgi verebilir misiniz?

Sirkeyi süzdükten sonra, kalan posaları çöpe atmak yerine gübre olarak bahçede kullanmaya karar verdim. Yaptığımız her hareketin maddi ve manevi muhakkak bir karşılığı var. İktisat edip, israf etmediğimiz zaman, karşımıza bereket ve servet olarak çıkıyor. Allah kâinatta hiçbir şeyi israf etmiyor. Bir şey yenildim içilsin, yerli yerinde kullanılsın. Ama boşa harcanmasın, israf edilmesin. Bir damlacık balın boşa gitmesini, arının hayatına saygısızlık sayarım. Çünkü o bir damla için ömrünü harcıyor. Biz boşa götürürsek onu emeğine saygısızlık etmiş oluruz. Amacımız insanlara örnek olarak, hiçbir şeyin boşa gitmemesi.

Üretimi nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Şuanda köydeki tarihi evimizin altında amatörce üretim yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda daha düzenli küçük bir imalathane kurmayı planlıyoruz. Zaman zaman işçi çalıştırıyorum.

İhraç etmeyi düşünüyor musunuz?

Hedefimiz de ihracat var. Sirke konusunda uzman bir büyüğüm, "Böyle kaliteli sirke üret, Amerika'ya ihraç et" demişti. Bu benim için bir vizyon oldu. Müşterilerimden sirkeyi Almanya'ya götürenler oldu. Ayrıca yurt içinde değişik illere talebe göre gönderiyoruz.

Meyr Sirkesi'ni diğer sirkelerden ayıran özellik nedir?

Meyr Sirkesi'nin farkı, organik elmalarından fıtri fermantasyon ile üretiliyor olması.
Üretim noktasında destek aldınız mı?

Şimdiye kadar bir destek almadım ama almayı düşünüyorum. Devletimiz müteşebbis insanları olağanüstü destekliyor. Yola çıktığımız zaman bize de her türlü desteği verecektir.

Benzin fiyatından fazla fiyata mı satıyorsunuz?

Toptan fiyatımız, benzinin pompa fiyatından daha fazla. Ambalajına göre toptan fiyatı değişebiliyor. Yerine göre 8 TL'ye çıktığı oluyor. Benzinin toptan fiyatı 6 ila 7 TL arasında değişiyor. ama daha yukarıda çıkabiliyor.  Sirke eğer ihraç edilse ekonomiye ciddi anlamda katkısı olacak. Doktor bir arkadaşım Yalova da Suud Ailesi'nden birine bu sirkeyi hediye etti. "Adam biz sirkeyi soframızdan eksik etmeyiz" demiş.  Her şeyden önce Meyr Sirkesi'ni bende kullanıyorum. Yemekten sonra suyla karıştırıp içilince harareti kesiyor. Mide asidiyle savaşmaya yardımcı oluyor. Cilde ve kepeğe iyi geliyor.
Öğretmenlik mesleği ile iştigal ediyorsunuz  ticarete atılma kararını nasıl aldınız?

Bir hammadde işlendiği sürece daha değerlenir, hem de istihdam meydana gelir. Hemşerilerimiz yıllardır elmanın para etmemesinden şikayetçiydi. Ben de çözüm olarak elma işleyen bir fabrika hayal ettim. Amasya'da bir fabrika kurulmuş, fakat sermaye yetersizliği nedeniyle işletilememişti. Buradan yola çıkarak Bozkır'a böyle bir şey yapamaz mıyız diye hep düşünürken TORKU üretti ve elma değerlenmeye başladı. Neyimiz varsa işlemeliyiz ki hem insanlar iş sahibi olsun, hem daha fazla kâr edelim.

Patent almayı düşünüyor musunuz?

Patent almadım. İnşallah Türkiye de sonrada dünyada aranan tescilli bir markaya dönüşürüz

Tanıtım faaliyetlerinizi nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Şu anda sosyal medya üzerinden tanıtmaya çalışıyoruz. Ayrıca broşür  bastırıyorum.

Haber: anadoludabugun.com.tr Röportaj GAMZE ERDOĞAN

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.