Recent Comments

En pahalı baharat olan Anadolu Safran’ı Konya’da Çiçek açtı ve hasadı başladı


UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan ve En pahalı baharat olarak bilinen Safran, Konya'da Dr. Berna Erayman'ın girişimleriyle can bulurken, Konya'da ilk çiçekleri açtı. Anadolu Safran'ının hasadı Konya'da 27 Eylül'de başladı ve Kasım sonuna kadar devam edecek.

Dünyanın en pahalı baharatı safran'ın, ülke genelinde Kastamonu-Safranbolu ilçesi ve Konya'da ise Dr. Berna Erayman'ın dikim yaptığı ve geliştirmeye çalıştığı tarlalarda hasadına başlandı. Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan safran bitkisinin ekimi ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında, hasadı da ekim ile kasım aylarında yapılıyor.

Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 30 bin liradan satılması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran hasadı Konya'da başladı.

Safran hakkında bilgiler aktaran Dr. Berna Erayman" Dikildikten sonra 3 yıl ürün veren ve toprak altında soğanların çoğalmasıyla 3 yılın sonunda soğanların yeri değiştirilen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün alınabilen bir bitki.  Renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor. Konya'da safran üretimini gerçekleştiren ve daha sonra Kon9ya'lı çiftçilere öneri de bulunmaya hazırlanan Dr. Berna Erayman" safranın çiçek açtığını, kasım sonuna kadar her gün çiçek toplayacaklarını ve safran üretiminin sabır işi olduğunu söyledi.

En değerli kısmı kırmızı renkteki poleni olurken, diğer kısımları da satılarak üreticisine gelir kaynağı olan safran, bugün ki fiyatı kilogramı 30 bin liradan satılıyor. Safran fiyatları yurt dışında daha yüksektir.

Çiçeklenmenin yeni olmasından dolayı safranın az olduğunu, ilerleyen günlerde daha da çoğalacağını ifade eden Erayman  "Safran çiçeklenme döneminde yağmur istemiyor, ama çiçeklenmeden önce bir yağmur alması gerekiyor. Safran üretimi süresince yaz döneminde sadece iki ve üç kere sulanması gerekir. Şunu net söyleyebilirim ki. Safra Konya'da yetişecek bir üründür. Kıraç toprakları çok seviyor. Sadece ayrık otlarının temizlenmesi ve çiçeklerinin tek tek toplanması gerekmektedir. Bugün ki ücretlere göre 1 gram fiyatı 30 TL. dir. 1 Kilosu ise 30.bin TL'dir.

 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.