Recent Comments

Bozkırlı iki kardeş camiyi motiflerle nakşediyor


Konya'nın Kulu ilçesinde Yunus Emre Camisinin duvarlarını ve kubbelerini Bozkırlı iki kardeş süslüyor.

Kulu ilçesinde geçtiğimiz yıl yıkımı gerçekleştirilen Yunus Emre Camii hayırseverlerin desteği ile yeniden ibadete açıldı. 

Osmanlı ve Selçuklu döneminden günümüze kadar hale devam eden nakkaşlık sanatını gerçekleştiren Nakkaş ustası Cemal ve Mehmet Çalışkan kardeşler, Kulu ilçesi Yeni Mahallede bulunan Yunus Emre Camisi'nde yaptıkları örnek süslemeleri sergiliyor.  

Konya'nın Bozkır ilçesinden olduklarını ve 30 yıldır 2 kardeş olarak Türkiye genelinde 350'ye yakın Cami'de örnek desenlerle nakkaş işlemlerine devam ettiklerini belirten Nakkaş Ustası Cemal Çalışkan şu ifadelere yer verdi: 'Konya Bozkır ilçesindeniz. Konya Meram'da ikamet etmekteyim. 1993 yılında nakış hat işine Mehmet abimle beraber başladım. Çeşitli ustaların yanında çalıştık. 2002 yılından beride kendimiz bu işi yapmaktayız. Türkiye genelinde toplam 350 eserimiz var. Bu işi ilk önce severek, isteyerek yapacaksın.  
'Bu işi titizlikle yapıyoruz'
İlk olarak işe başlamadan önce raspasını, zımparasını güzelcene yapıyoruz. Sonra 3 kat detaylı bir şekilde boyasını vuruyoruz. Daha sonra taksimatını tek tek yapıyoruz. Ondan sonra projesini çiziyoruz daha sonra tozlama suyu ile şablonları tek tek çıkarıyoruz. Camilere, kullandığımız motifler genelde Osmanlı, Selçuklu motifi karışımı uyguluyoruz. Bunu en güzel titizlikle yapmaya çalışıyoruz. Bu yaptığımız model Selim Sultan modeli güzel bir eser çıkarmaya çalışıyoruz. Genelde göze hoş gelsin diye açık renkler kullanmaya çalışıyoruz.  

Biz Kulu Yunus Emre Camisine bir aydır geldik ve arkadaşlarla çalışıyoruz. Bu süre içerisinde kubbeyi, aslan göğsü ve kemerleri bitirdik. Ser mahfil altı ve aşağı bodrum kat kaldı. Bir aylık bir işimiz kaldı. Bitirdikten sonra camimizi teslim edeceğiz. Cami İmam Hatibi Ferdi hocamıza, Sıtkı bey ve Bekir beyden Allah razı olsun. Cemaati bol olsun. Kulu'ya hayırlı olsun.''  

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.