Recent Comments

​YAZ KUR’ÂN KURSLARININ ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALARI ​(Psikolojik, Sosyolojik ve Dini Faydaları)


Padişahın biri, bir gün ormanda vezirleriyle birlikte gezintiye çıkar. Yolu bir değirmene rastlar. Değirmenle ilgili bütün soruları cevaplayan değirmencinin bilgisi padişahın çok hoşuna gider. Konu dini konulara gelince değirmencinin dini bilgisinin olmadığını öğrenen padişah adama çok kızar ve cezalandırılması için saraya götürülmesini emreder.

Padişah orman gezintisini bitirip saraya dönerken yolda çobanlık yapan bir çocuğa rastlar. Çocukla sohbet eden padişah; çocuğun çobanlık ve dini bilgisinin yanı sıra pratik zekâsına hayran kalır ve kendisini saraya götürmek istediğini söyler. Çocuk padişaha: "Giderim fakat bir şartla; o da eli bağlı şu adamı salıvermeniz" karşılığı der.

Padişah: "Sen bizim bu adamın neden elini bağladığımızı biliyor musun? Bu adam değirmenle ilgili ne kadar soru sordumsa hepsini bildi fakat dini konularda ise ne sordumsa hiç birini bilemedi. Onun için değirmenciliği öğrendiği kadar dinini öğrenmediği için ceza vereceğim" der. Çocuk bunun üzerine:

-"Padişahım, bence siz babama değil de onun mezarda yatan babasına ceza vermelisiniz. Çünkü demin siz benim ne kadar zeki ve dini konularda bilgili olduğumu söylediniz. Bence babam görevini beni okutarak yapmıştır. Eğer ceza verilecekse, babamı okutmayarak dini konularda cahil bırakan dedeme ceza vermelisiniz" der.

Çocuğun pratik cevabı ve zekâsı padişahın çok hoşuna gider. Çocuğun babasına; dini konularını öğrenmesi için bir yıl mühlet vererek çocukla birlikte sarayın yolunu tutar.

***

Cenab-ı Hakk: "Ve iyi biliniz ki, mallarınız ve evlatlarınız birer imtihan aracından başka bir şey değildir. Büyük mükâfat Allah'ın katındadır." (Enfal, 28) buyurmaktadır.

Çocuklar içinde en hayırlısı hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadırlar:

"Hiçbir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez." (Tirmizi)

"Çocuklarınızı şu üç edep üzerine yetiştirin; Peygamberini sevmek, onun aile halkını, dost ve yakın arkadaşlarını sevmek, Kur'an okumak." (Tabarani)

Yine "İnsanoğlunun öldükten sonra amelinin kesilmeyeceği üç şeyden birinin de kendisi için arkadan dua edecek hayırlı evlat." hadisini bilmeyenimiz yoktur. Bu hadisler, çocuklara verilecek dini eğitimin hem çocuk hem de anne babalar için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Okullar kapandı çocuklarımız yaz tatiline tatile girdiler. Yaz tatilinde çocuklarımız hem tatillerini yapsınlar hem de dinini öğrenmek için yaz Kur'ân kurslarını bir fırsat olarak değerlendirsinler.

Yaz Kur'ân kurslarına bir de psikolojik ve sosyolojik boyutuyla baktığımız zaman konu daha iyi anlaşılacaktır. Çocuklar tatil boyunca okul ve arkadaş ortamından uzak kalacağı için bu dönem stresli bir dönem olabilir.

Dört duvar arasında ve sosyal ortamlardan uzak kalan bu çocuklar, gelişimlerine katkı sağlamayacağı için evde sürekli televizyon, internet, bilgisayar oyunları yüzünden sıkılacaklardır. Hal böyle olunca da bu çocuklar can sıkıntısından oflayıp puflayarak ve okul açılsa da gitsek diyerek gelişimsel olarak sosyal ortamları arayacaklardır. Bu durumdan kurtulmak için çocuklar değişik arkadaş gruplarına ya da sanal âleme takılmaya başlayacaktır.

Çocukların kişiliğini olumsuz etkileyecek ortam ve arkadaşlardan korumak amacıyla bu çocukları yaz dönemlerinde açılan Kur'ân kurslarına göndermek gerekir. Bu kurslar çocuğun hem yeni bir sosyal çevre edinmesini sağlayacak hem de dini bilgilerini öğrenmesini sağlayacaktır. Bunun yanında yaz Kur'ân kursları, sorumluluk, özgüven ve benlik saygısını geliştirmenin yanı sıra kötü ortam ve arkadaşlardan çocukları koruyacaktır.

Çocuklar kurslarda; Kur'an-ı Kerim'i öğrenmenin yanında ailelerin kendilerine öğretmekte yetersiz kaldığı dini bilgilerle toplum ve aile tarafından yanlış öğretilen dini değerlerin doğrusunu

öğrenebileceklerdir.

Çocuklar, daha yaşları küçüktür diyerek yaz döneminde açılan bu kurslardan mahrum bırakılmamalıdırlar. Çünkü öğrenme doğumla başlar ölümle biter. 4 yaş ve yukarısı çocuğun söylenenleri anlayabileceği bir yaştır.

Öğrenmenin en ideal olduğu yaş ve zamanlarda (4–12 yaşları arası) talide yaz Kur'ân kurslarına gönderilmeyen çocuklar, zihin ve zamanlarını boşa harcayacaklardır. Bu dönemlerde dinini öğrenmek için yaz Kur'ân kurslarına gönderilmeyen çocuklara ileride eğitim vermek ya da verdirmek gerçekten güçleşecektir.

Gününü yaz Kur'ân kurslarında geçiren çocuklar; hem dinini öğrenecek hem tatili değerlendirecek hem de uygun arkadaş ortamına girerek kötü arkadaş ve etkilerinden uzak kalacaktır. Öğrenmek için zihinsel olgunluğun en uygun olduğu bu yaşlarda öğrenilen bilgiler, öğrenme ve kalıcılık için en uygun bir dönemdir çocuklar için.

Nasıl okuma yazma okulda öğreniliyorsa Kur'an-ı Kerim de bu amaçla açılmış yaz Kur'ân kurslarında öğrenilir. Çünkü nasıl okuma yazma öğrenmenin bir kuralı varsa Kur'an-ı Kerimi öğrenmenin de bir kuralı vardır. Kuralına göre öğrenilmeyen bir bilgi, hem yanlış öğrenilir hem de düzeltilmesi eğitim ve öğretim açısından zor olur. Bunun için de çocukların Kur'an-ı evde değil de yaz Kur'ân kurslarına göndererek ehlinden öğrenmeleri sağlanmalıdır.

Kurslara giden çocukların, itikat ve ibadet gibi dini bilgileri, sosyal ve akran grubu içinde öğrenmeleri onların bu bilgileri daha iyi idrak etmelerini sağlayacaktır. Aynı duygu ve düşünceleri paylaşmanın ötesinde aynı şeylere inanma ve aynı şeyleri yapma, çocukların benlik saygısını yükselterek dini değerlere olumlu yönde bakmasını sağlayacaktır.

 

Çocukları Yaz Kur'ân Kurslarına Gönderirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1. Çocuklar, kurslara, kursları sevdirerek ve özendirerek gönderilmelidir. Çünkü zorla gönderilmeye çalışkan çocuk sizden olduğu kadar dinden ve Kur'ân'dan da soğuyabilir.

2. Kursun ciddiyet ve önemi çocuğa güzel bir şekilde kavratılmalı.

3. Çocuklar, kursa tertipli, düzenli ve kurs adabına uygun kıyafetlerle gönderilmeye çalışılmalı.

4. Çocuklar, kursa abdestli gitme konusunda teşvik edilmeli.

5. Çocukların okuldaki gibi kursun giriş çıkış saatlerine dikkat etmeleri konusunda gereken hassasiyet göstermeleri sağlanmalı.

6. Nasılsa devam zorunluluğu yok diyerek çocuğun mazeretsiz olarak kursa gitmemesinin önüne geçilmeli.

7. Çocukların kursta okuyacakları cüz ve kitaplar kurs hocasına danışılarak alınmalı.

8. Kursta verilen derslere okuldaki gibi rehberlik yapılmalı.

9.  Çocuklar kursa gitmek istemedikleri zaman kurstan ve dinden soğutucu söz ve davranışlar içine girilmemeli.

10. Çocukların kursta öğrendiklerini unutmamaları ve sorumluluklarının farkına varmaları açısından onları günlük hayatta kullanmalarına imkân sağlanmalı.

Sonuç olarak ailelerin; çocuklarının dini bilgileri almaları konusunda gereken hassasiyeti göstermeleri gerekir. Bunun için de her konuda olduğu gibi dini konuları öğretme ve yaz Kur'ân kurslara göndermede ilk yapılacak şey; çocuklara sevgiyle yaklaşmaktır. Kaş yapalım derken göz çıkarmamak için yolumuz sevgi yolu olmalıdır. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v):"Müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz" hadisini çocuk eğitiminde de dikkate almak gerekir.

Her insan gibi çocukların da sevmediği kişilerin önerilerini dikkate almayacakları için işe; çocukları kendimizi sevdirmekle başlamak gerekir. Kaş yapalım derken göz çıkarmamak için yolumuz sevgi yolu olmalıdır.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.