Recent Comments

Türkiye'nin 3 Büyük Probleminden Birisi Enerji





Ekonomi büyüdükçe enerji ihtiyacı da bir o kadar büyüyor. Ülkemizin dışarıya karşı ciddi bir enerji bağımlılığı var. kullanılan toplam enerjinin % 76 ithalatla karşılanıyor. Ülke bu şekilde kronikleşen cari açıkla baş başa kalıyor.

Türkiye, elektrik üretmek için Güney Afrika, Rusya ve ABD gibi yerlerden çok miktarda kömür ithal etmektedir. Türkiye’de elektriğin çoğu kömür, doğalgaz ve bunların yanında hidroelektrik santrallerinden sağlanmaktadır. Hidroelektriğin büyük kısmı Türkiye içindeki sulardan elde edilmektedir. Bunun da önemli bir kısmı güneydoğudaki GAP projesinden karşılanmaktadır.

Türkiye’de elektriğin çok az bir kısmı petrolden üretilir. Türkiye petrolü İran, Azerbaycan, Rusya, Suudi, Arabistan, Kazakistan ve Irak gibi ülkelerden ithal etmektedir. İran en önemli petrol kaynağıdır. Türkiye kullandığı petrolün % 94 ünü ithal etmek zorundadır.

Türkiye petrolün çoğunu ulaşım için kullanmaktadır. Elektrik üretimi için petrol kullanımından vaz geçmesi önemli bir karar ve avantaj olmuştur. Bu açığını diğer kaynaklara yönelerek temin etme yolunu seçmiştir.

Türkiye’de şimdiye kadar bilinen petrol kaynakları çok azdır. Bunun çoğu da ülkenin güney doğusundadır. Karadeniz ülkemizin önemli bir petrol kaynağı olabilir durumundadır. Enerji üretimi için Nükleer santraller çok pahalıdır, düzgün inşa etmek çok uzun zaman almaktadır.

Türkiye 2023 yılına kadar elektriğin % 30 unu rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek istiyor. Bu alana yönelmek diğer kaynaklara duyulan ihtiyacı azaltabilir.

Elektrik üretiminde en büyük büyüme doğalgaz santrallerinde oldu. Türkiye’de doğalgaz kullanımı petrole göre çok daha hızlı artmaktadır ve enerji sektörü bunu en büyük nedenidir. Türkiye kullandığı doğalgazın çok küçük bir kısmını çıkarmaktadır. Türkiye Doğalgazı İran, Rusya, Azerbaycan, Cezayir, Katar, Norveç ve Nijerya gibi ülkelerden ithal etmektedir. En önemli kaynağı Rusya’dır. Bu ülkeyi İran takip etmektedir.

Türkiye elektrik üretmek için Güney Afrika, Rusya ve ABD gibi yerlerden çok miktarda kömür ithal etmektedir. Türkiye taş kömürünün yaklaşık % 90 ını ithal etmektedir. Ülkede çıkarılan kömür genelde linyit gibi yumuşak kömürlerdir. Linyit ve az miktarda taş kömürü üretimine rağmen, Türkiye büyüyen elektrik ihtiyacını karşılamak için giderek daha çok kömür ithal etmek zorundadır.

Türkiye, Gürcistan, Bulgaristan, İran, Yunanistan ve Dağlık Karabağ’dan elektrik ithal etmektedir. Eğer elektrik ihtiyacını karşılayamazsa daha çok ithal etmek zorunda kalacaktır.

Herkes, hepimiz lambaları yakınca, yanan bu elektrik enerjisinin Rusya, İran, Cezayir, Irak, Yunanistan, Norveç, Güney Afrika, Katar, Cezayir, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kazakistan ve daha nice ülkelerden geldiğini düşünüp ona göre harcayıp kendince tasarruf tedbirleri almak zorundadır( Kaynak. Makale Dr Paul Sullivan)

Aynı zamanda evimizde, işimizde son zamanlarda kullandığımız Dijital saatlerde zaman ayarı T1,T2,T3 vardır. Bunların amacı elektrik tüketiminde zaman ayarlı olup, kullanım tüketim çarpanları farklıdır, yani T1:Gündüz 05 ile 17 arası ucuz,T2:Akşam 17 ile 22 arası pahalı,T3 Gece 22 ile 05 saatler arası ise çok ucuz olmaktadır.

Herkes evinde elektrikli ev aletlerini bu zaman dilimlerine göre ayarlayıp, kullanıp elektrik faturasından tasarruf sağlayabilir. Saygılarımla, Nuri YÜCEER



Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
  1. http://enerjienstitusu.com/2014/01/31/kose-yazisi-turkiyenin-enerji-kaynaklari-elektrik/

    YanıtlaSil