Recent Comments

BİMDER’den Takdire Şayan Bir Hizmet Daha

Allah’ın bir emaneti olarak verilen çocukları, en güzel şekilde yetiştirip büyütmek, anne babaların en başta yer alan görevlerindendir. Niyet olarak hayırlı evlatlar yetiştirmek düşüncesinde olan anne babalar, gerçek hayatta ise bilerek ya da bilmeyerek çocukların dini eğitimlerini ikinci plana atmaktadırlar. Dini eğitimi ikinci plana atan anne babalar için Cenab-ı Hak Kuran-ı Kerim de şöyle buyurmaktadır:

“Ve iyi biliniz ki, mallarınız ve evlatlarınız birer imtihan aracından başka bir şey değildir. Büyük mükâfat Allah’ın katındadır.” (Enfal, 8/28)
Çocuklarının bu dünyada rahat edebilmeleri için her fedakârlığı yapan anne babalar, çocuklarının dini eğitimleri söz konusu olunca aynı hassasiyeti göster(e)memektedirler. Bu çocukların anne babaları için Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadırlar:
 “ Hiçbir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez.” (Tirmizi)
“Çocuklarınızı şu üç edep üzerine yetiştirin; Peygamberini sevmek, onun aile halkını, dost ve yakın arkadaşlarını sevmek, Kur’an okumak.” (Tabarani)
İmam-ı Gazali Hazretleri de: "Çocuk, ana-babası elinde bir emanettir. Kalbi, kıymetli bir cevher gibi temizdir. Mum gibi her şekli alabilir. Bütün yazı ve şekillerden uzaktır. Temiz bir toprak gibi olup, hangi tohum atılsa büyür. İyilik tohumu ekilirse din ve dünya saadetine kavuşur. Annesi, babası ve hocası sevabına ortak olur. Şayet fesad tohumu atılırsa helak olur; annesi, babası ve hocası günahına ortak olur." demektedir.
Çocukların daha yaşı küçüktür kafası karışır, derslerini engeller diye geciktirilen dini eğitimleri, normal çocuğun okula geç gönderilmesi kadar sakıncalıdır. Nasıl ki ergenlik çağındaki bir çocuğu sanayiye göndermek zorsa; dini eğitimin ergenlik döneminde verilmesi diğer dönemlere nazaran daha zor olacaktır. Çünkü çocukların kimlik arayışı sürecinde ailenin ikinci plana itilip, arkadaş çevresinin ön plana çıkarıldığı, buna birde sosyal medyadaki arkadaş çevresi de eklenince aile tarafından iletişimsizliğe dayalı olarak verilecek dini eğitim, sıkıntılarını da beraberin de getirecektir.
İnternetin yoğun kullanıldığı bu zamanda BİMDER’in çocukların ilgisini sosyal medyadan alıp hadis yarışması adı altında peygamber sevgisine ve mesajlarına dikkat çekme çabası takdire şayandır.  BiMDER’in amacı; çocuklara burada hadis ezberletmekle beraber yarışma adı altında çocukların bilinçaltlarına dini değerleri yerleştirebilmektir.
Ortaokul çağına gelmiş ve dini eğitim konusunda ciddi eğitim almamış çocuklara anne babalar; çocuklara dini sevdirme adına BİMDER’in yapmış oldukları faaliyetleri fırsat olarak değerlendirmeleri gerekir. BİMDER’in ortaokullar için yapmış olduğu bu yarışmayı çocuklara o manevi havayı teneffüs ettirmeyi ve o sevgiyi tekrar tekrar tattıracağını düşünüyorum.
BİMDER’in öğrencilere, dinimizin Kur’an-ı Kerim’den sonraki temel kaynağı olan Hadis-i Şerifleri okumaya ve ezberlemeye teşvik ederek; hem İslam’ı kaynağından öğrenmelerini sağlayacak hem de anne babalara ve çocuklara o havayı yakalatacaktır.
***
BİMDER Başkanı Mehmet GÖRÜR’ün geçen hafta Bozkır Postası Genel Yayın Yönetmeni Yunus YILMAZ’a verdiği demeçte katılımın şimdiden 500 geçtiğini ifade etmiş. Anne babalardan çocukların yarışmaya katılmaları konusunda teşviklerini bekliyoruz. BİMDER’in yapmış olduğu yarışmaya ortaokul çağındaki çocuklarında katılım fazla olunca aklıma İbrahim (a.s) bir hikâyesindeki duası aklıma geldi. Hikâyeyi okurken anne babaların çocuklara dini eğitim verecekleri zaman İbrahim (a.s) gibi şartları oluşturup Cenab-ı Hak’tan yardım istemelidirler.
Rivayete göre İbrahim (a.s) bir gün yoldan geçen kervanı durdurur ve onlara bir ziyafet verir. Kervandakiler yemeklerini yedikten sonra İbrahim (a.s) teşekkür edince İbrahim (a.s); “Sizden bir şey rica etsem yapar mısınız?” der. Kervandakiler de “Yapabileceğimiz bir şeyse neden yapmayalım” derler.
İbrahim (a.s) “Sizden bir kere Allah secde etmenizi istiyorum” der. Kervandakilerde “O kadar yemeğini yedik, bir kere secdeden ne olacak ki” dereler. Onlar secdeye gidince İbrahim (a.s) hemen ellerini açar: “Allah’ım elimde ancak bu kadar geliyor, gerisini Sana havale ediyorum” diye dua eder. Cenab-ı Hak’ta İbrahim (a.s)’ın duasını kabul eder ve onlara iman kapısını açar.
BİMDER’in yakalattığı havayı anne babalar, dini eğitim konusunda da üzerlerine düşenleri yaparak duayı da eksik etmemelidirler. İşte bu dualardan bazı örnekler:
“Ey Rabbim! Beni, soyumdan gelenleri, namazı devamlı kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! Duamı kabul et!” (İbrahim, 40)
 “Allah’ım senden çocuklarımız için hidayet, takva, iffet ve zenginlik isterim.” (Müslim, Zikir,72)
“Ey Hayy ve Kayyum olan Allah’ım, rahmetinle yardıma çağırıyoruz. Çocuklarınızı bütün işlerinde doğru kıl, onları göz açıp kapayıncaya kadar ya da daha kısa süre bile nefislerine bırakma.” (Ebu Davut Cihad,35)
Sonuç olarak; kurulduğu günden beri milli ve manevi değerlere bağlı gençlik yetiştirme gayreti içinde olan BİMDER’in (BİMDER; “Bozkır İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma için kurulmuş bir dernektir.) faaliyetlerinde Bozkır ve köylerindeki bütün öğrencileri de kapsayacak şekilde yapmalarını takdire şayan buluyorum. BİMDER Başkanı Mehmet GÖRÜR hocamızın şahsında tüm yönetim kurulu ile emeği geçenleri böyle değerli çalışmalarından dolayı tebrik ederim.        
Bozkır’daki diğer sivil toplum kuruluşlarından da böyle eğitici faaliyetler yapmalarını bekliyoruz.
***
NOT: BİMDER; Kuran-ı Kerim meal yarışmasından sonra sünneti de hatırlamak ve hatırlatmak için ilçe gençliğimize faydalı olmak için 40 hadis’i ezbere ve güzel okuma yarışması düzenledi.
İlçemizde bulunan on üç ortaokul tarafından 07.05.2014 tarihine kadar seçilecek birinciler, 14.05.2014 Çarşamba günü saat 14.00’da yapılacak ilçe birinciliği için Bozkır Yeni Belediye Düğün Salonunda yarışacaklardır. Çocukların yarışmaya katılmaları konusunda bütün anne babalardan teşvik bekliyoruz.(Daha geniş bilgi okul idarelerinden ve BİMDER Başkanı Mehmet GÖRÜR hocamızdan alınabilir.)




Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.