Recent Comments

EĞİTİME HARCANAN BİR ÖMÜR


Küçük yaşta köyünden kalkarak ilçeye ilkokula geliyor iki kerdeş. Tek göz odada; hem ders çalıştı, hem yemek yaptı, hem temizliklerini yerine getirdiler. "ders çalıştı, yemek yaptı, temizliklerini giderdi" diyorum. İki küçük ilkokul çocuğu ne kadar yapabilir? Ana kuzusu dediğimiz cinsten küçükler.

Fakat üzerinde durulması gereken, bizi derin düşüncelere sevk eden bir husus; okuma uğruna, eğitim yapmak için her şeyi göze alarak sıkıntılara göğüs gererek mücadele etmek. Bu alkışlanmaz mı? "Azmin elinden bir şey kurtulmaz" sözünün ete kemiğe bürünmüş hali. Kıtlıklar, yokluklar içinde geçen bir ilkokul hayatı, fakirlik diz boyu!

Düşünün o dönemi, yani 1940'lı yılları köyde okul yok. Bunun için ilçeye okumaya gidiliyor. Ya okuyacaksın ya okuyacaksın başka alternatif yok. Okumakla ancak insanlar kendini kurtarabilir. Böyle bir ortam…

bittikten sonra ilçede ortaokula devam etme çabası. Yine köyden, anneden, babadan uzak. Gurbetin ta kendisi. Çile çekmek işte buna denir. İlçede lise olmadığı için başka yerde okuma gayreti, koşuşturması.
O günden itibaren kafasına koymuş; "İlçeye Lise açtıracağım" diye hayatının en çetin mücadelesini vermiş. O kadar mücadele vermiş ki, öldürmeye yeltenmişler, "Biz ilçemize lise istemeyiz" diye. Bir tarafta eğitim için ölümü göze alan bir irfan insanı. Bir tarafta okumaya, tahsile, ilim ve irfana karşı bir zihniyet!

Dik duruş, kararlılık, azim, sabır ve sebat olunca hakkından gelinemeyecek hiçbir şey yoktur. M.Kemal Yılmaz hocam da öyle yapmış. Asla eğitimden, öğretimden taviz vermemiş ve ilçeye lise açtırmakta muvaffak olmuş.

Yılmaz hocam, soyadı gibi yılmayan, korkmayan, ürkmeyen gözü pek ve yiğit bir Bozkırlı. Bozkır Yelbeyi köyünden. Bugün ilim, irfan Bozkır'da zirvede.

Muhtelif köy ve şehirlerde ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmenlik yapmış, hayatının çoğu idrarecilikle geçmiştir. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. Bu esnada hiçbir kanun dışı iş yapmadı, torpili, dayı anlayışını, görmezden geliver düşüncesini bir kenara koyarak eğitimde kaliteyi yükseltmek, iyi bir insan yetiştirmekti çabası.

"İdealist insan" tabiri tam da M. Kemal Yılmaz hocama göredir. Ne kadar idealist olsa da, çekemeyenler, dar kafalılar, hayatı cahilce yaşamayı meslek edinenler tarafından cezalandırılmış, sürgünlere gönderilmiştir.

Hocam ile Meram Anadolu Lisesinde birlikte çalışmanın hazzını tattım. Giyimi, sözü ve sohbeti… tam anlamıyla bir çelebi. "Haza efendi" dediğimiz cinsten.

Hani dedim ya soyadı gibi Yılmayan, idealist bir eğitim neferi. Bu uğurda birçok kitap kaleme almış, kitaplarla eğitmeye devam etmiştir. Çocukları da bu yolun yolcusu; iki kızı eğitim yoluna adamışlar kendilerini. Oğlu, inşaat mühendisi olarak hayatını sürdürüyor.

23 Mayıs Salı günü Konya Aydınlar Ocağı'nın; Salı Sohbetlerinde M. Kemal Yılmaz hocam, eşi yengemiz ve çocuklarıyla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadık eşimle birlikte. Yine dediğim gibi kravatını takmış, ceketinin cebine mendili koymuş, yavaş yavaş, sakin sakin konuşarak eğitimciliğini burada da gösterdi. Şiirlerinden okudu, kitaplarını tanıttı. Bendeniz de; "Şeb-i Arus" isimli kitabımı imzalayarak takdim ettim. Hoş bir sohbet oldu. Yaşı 90 olmasına rağmen hala diri, hoşsohbet ve cana yakın… Rabbim hayırlı ömürler versin.
 

Öğretmen!

"Oku" ışığını rehber eylerler,

Aldırmaz melale can öğretmenler,

Her zaman doğruyu hakkı söylerler,

Yönelir cemale can öğretmenler!

Manevi hazlarla irfan öğretir,

Rahmani hızlarla iz'an öğretir,

Kur'anî sözlerle ihsan öğretir,

Yükselir kemale can öğretmenler!

Rengine cinsine bakmazlar asla,

Öğrenciyi narda yakmazlar asla,

Zehirli fikirler sokmazlar asla,

Girmezler vebale can öğretmenler!

Âdem'i eğiten Bir Eğitmendir,

Hicreti öğreten Bir Eğitmendir,

Dostluğa yönelten Bir Eğitmendir…

Ter döker helale can öğretmenler!

İmam, Muhtar, Öğretmen

Alnını terletir, üçlü kahraman,

Dostluğu harlatır, bıkmaz hiçbir an,

Sevgiyi parlatır, aşılır zaman,

İmam muhtar öğretmen, yoza candır!

Susuza pınardır, suya kandırır,

Yolsuza menardır, safa döndürür,

Zindana fenerdir, ateş yandırır,

İmam muhtar öğretmen, bize candır!

Ruhu dinlendirir, mana erleri,

Abdalan-ı Rumdur, can neferleri,

Bekaya yolculuk, tüm seferleri,

İmam muhtar öğretmen, öze candır!

Cana dirlik sunar, hakkın sesiyle,

İnanç birliğiyle, Rab nefesiyle,

İlme ışık yakar, aşk hevesiyle,

İmam muhtar öğretmen, söze candır!

Türküde adı var, bestede name,

Sevgide yâdı var, seste terane,

Gönüller coşturur, meşkle şahane,

İmam muhtar öğretmen, heyecandır! (25 MAYIS 2023)

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.